Деца от Кюстендил изработваха глинени съдове

Децата от лятна занималня „Многознайко“ посетиха Регионалния исторически музей в Кюстендил и се запознаха с културата на хранене в древността. Момичетата и момчетата решиха задачките от учебното помагало и се забавляваха, като си направиха свои глинени съдове, досущ като тези в древността.

Любопитно за тях беше да надникнат в ателието на реставратора Деси Камберова и бяха пленени от разказите за това как пристигат при нея откритите керамични находки и по какъв начин тя ги реставрира. Разходката завърши с разглеждане на археологическата експозиция, където децата откриха интересни експонати, за които вече бяха научили много.

“В края на месеца от 27 до 29 юли РИМ “Акад. Йордан Иванов” е подготвила поредната интересна тема за малчуганите на Кюстендил в традиционната Музейна работилница. Темата е Кюстендил през средновековието – изработване на защитно въоръжение. По повод 690 години от битката при Велбъжд на 28 юли за всички в двора на музея от 10 до 16 часа ще има демонстрация на плетене на ризници”, каза Мирослава Таскова, експерт към Регионалния исторически музей.