Библиотеката в Кюстендил спечели 25 000 лв. за нови книги

Над 2000 заглавия от 150 български издателства ще постъпят във фондовете на Регионална библиотека “Ем. Попдимитров”-Кюстендил, съобщиха от културната институция. Това става факт благодарение на спечеления проект на стойност 25 хиляди лева. Финансиращата програма е “Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” на Министерството на културата.

Целта на програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” е да осигури финансова подкрепа за обновяване на библиотечните колекции, да се активизира интересът към книгата и четенето и да се съдейства за развитие на библиотеките като основни центрове за духовност, за придобиване на знания и информация.

Със заповед на министъра на културата от 29 април т.г. беше обявена първата конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките, при обновяване на фондовете им с книги и други информационни източници по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” 2020 г.

Конкурсната сесия е на обща стойност 1 милион лева и е насочена към Националната библиотека, регионалните и общински библиотеки.

В посочения в обявата едномесечен срок постъпиха 44 проектни предложения на обща стойност 868 125,84 лв. От тях са одобрени 36 проекта, които са на обща стойност 714 385 лв.