Областният кризисен щаб обсъди отпадането на блокадата и временните мерки в кв. "Изток".

Отпада временната забрана за движение за жителите на квартал „Изток“ в гр. Кюстендил. Трябва да бъдат премахнати пропускателните пунктове от входовете и изходите на квартала. Това обсъди и реши на свое заседание Областният кризисен щаб за борба с коронавируса. Блокадата на квартала отпада със заповед на шефа на Регионалната здравна инспекция в Кюстендил.

Членовете на Кризисния щаб отбелязаха, че временната мярка е дала резултат и е постигнала своята цел – да се ограничи, доколкото е възможно, разпространението на заразата. Отчетено бе, че с всеки изминал ден броят на новооткритите лица с коронавирусна инфекция в кв. „Изток“ намалява, затова е и оправдано да бъде отменена тази ограничителна мярка.

С оглед непредвидимата ситуация и прогнозите наесен да има нова вълна на заболяването, членовете на Областния кризисен щаб отчетоха, че е необходимо да не се създава излишна натовареност на болничните заведения и на лекарите в областта. „Необходимо е, доколкото можем, да щадим болничните заведения, лекарите, полицията и хората на първа линия, за да не се окаже на един етап, че нямаме капацитет да се справим при нов пик“, отбеляза Виктор Янев. В тази връзка Областният кризисен щаб взе решение да бъде удължен във времето пропускателният режим на входа на болницата в град Кюстендил.

Областният управител отново благодари на щаба, на всички служители и институции за усилията и работата до този момент. Янев подчерта, че кризисният щаб ще продължи с особено внимание да следи обстановката в цялата област и при необходимост ще предприеме съответните мерки.

Само 4 са положителните проби за коронавирусна инфекция в област Кюстендил за изминалото денонощие. Те са на лица от община Кюстендил – има трима души от кв. „Изток“ и един от града. Това съобщават от РЗИ – Кюстендил.

Настанени за лечение в Ковид-отделението на болницата в град Кюстендил към този час са 11 души. На четирима от тях състоянието остава тежко, съобщават от лечебното заведение.

В Ковид-отделението на общинската болница в град Дупница хоспитализираните лица са също 11. Към този час състоянието на пациентите е стабилно.