Светослав Гоцев: Към всеки съперник трябва да се подхожда с уважение

 

 

Българският волейболен национал Светослав Гоцев от Перник ще продължи кариерата си във френския тим „Пари Волей”. Централният блокировач през последните два сезона носеше фланелките на руските „Урал” (Уфа) и „Динамо-ЛО”. В кариерата си 205-сантиметровият състезател се е изявявал за „Пирин” (Разлог), германския „Фридрихсхафен”, иранския „Табриз”, италианските „Верона”, „Монца” и „Сора”. През сезон 2017/2018 стана шампион с френския „Тур”.

29-годишният волейболист в момента е на лагер с националния отбор на страната ни. Момчетата на Силвано Пранди ще се готвят 2 месеца в столицата за европейската квалификация, която е през януари в Израел.

На 31 август националът Светослав Гоцев ще навърши 30 години, но въпреки това е един от най-опитните волейболисти в състава на „лъвовете“ след събирането на отбора през този сезон. Високият 205 сантиметра централен блокировач заяви в интервю за официалния сайт на БФ Волейбол, че подмладяването е естествен процес с оглед на следващия олимпийски цикъл.

– От две седмици вече водите физическа подготовката. Как се чувствате?

– Добре. Работихме много целенасочено. Процесът бе организиран постепенно, не сме избързали с нищо. Всички сме на добър етап и вече сме готови да започнем занимания с топка.

 

– Трудно ли бе след толкова дълга почивка?

– За мен лично не, защото през този период не съм спирал с натоварванията. Занимавах се с фитнес и бягане. Гледах да поддържам възможно най-добра форма с оглед на ситуацията. Като гледам – и другите момчета са добре. Нямаме хора с наднормено тегло, това е хубаво. Професионалисти сме и предполагам всеки е обърнал внимание по един или друг начин как да се поддържа по време на карантината.

– А успяхте ли да си починете емоционално?

– Определено да. Даже почивката ми дойде с една идея повече. Но имах и лични ангажименти, които отлагах дълго поради липса на време. Стана така, че съчетах полезното с приятното.

– Националният отбор е обновен. Как го виждате като един от най-опитните в него?

– Времето минава. Сега си давам равносметка, че е така. Колелото се върти – едни излизат, други идват. Сега има нови хора, които не съм ги виждал. Но ще помагаме, ще интегрираме младите колеги.

– Какво мислите за това подмладяване?

– Това е неизбежно. Сега е точният момент, след като не успяхме да се класираме за Олимпийските игри – било за една точка или за три гейма. Факт е, че няма да сме в Токио. Затова именно сега трябва да се направи един нов четиригодишен цикъл. Да се работи за бъдещето и развитието на отбора.

– Каква е атмосферата с младите момчета? Има ли вече колектив?

– За толкова малко време все още не мога да кажа точно. Както се казва – някои още не са си показали рогцата. Ще видим по-нататък. Но определено работим добре, има настроение и желание. Това е най-важното.

– Ще ви липсват ли мачовете? Живеем в лято без турнири.

– Честно казано – не. От 2010 година съм в националния тим и досега не си спомням летен сезон без мачове. Винаги беше доста в този период. Не сме имали почивка. Затова смятам, че за всички е добре дошла липсата на международни срещи. Ще обърнем изцяло внимание на физическата подготовка, тактиката и всичко друго, което треньорското ръководство прецени. Ще има време за всичко, за което не е достигало време в последните години.

– Какво мислите за предстоящата европейска квалификация с Израел и Австрия в началото на 2021 година?

– По име ние сме много над Израел и Австрия. Не познавам съперниците като състави и не мога да коментирам. Единственото, което искам да подчертая, е, че към всеки съперник трябва да се подхожда с нужното уважение.

– Ще се класираме ли за Евроволей 2021?

– Това е постижима цел. Надявам се да успеем.