Държавата влиза на пазара на горива

Окончателно държавата влиза на пазара на горива. Народното събрание одобри създаването на Държавна петролна компания.

Държавното предприятие ще изгражда верига бензиностанции, ще поддържа горива в резерв и ще оперира с данъчни складове.

Министърът на икономиката ще е принципал на бъдещото държавно предпиятие. То ще може да създаде търговско дружество за осъществяване на търговска дейност, свързана с управление, поддръжка, експлоатация и изграждане на складови бази за съхранение на нефтопродукти (петролни бази) и бензиностанции, както и търговска дейност с алтернативни горива.

Данъчните складове ще бъдат регистрирани като всеки един друг частен обект по Закона за горивата.

Окончателните промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, внесени от правителството, предвиждат Компанията да не може да се приватизира и да изпада в несъстоятелност.

До 3 месеца от вписването на Държавната петролна компания в Търговския регистър, тя трябва да подаде заявление за лиценз за данъчен склад в Агенция „Митници“.

Още с обявяване на законодателната инициатива правителството планира изграждане на минимум 100 бензиностанции, разположени по магистралите в страната, както и в населени места, където няма обекти на големите вериги бензиностанции.

Идеята е чрез собствена петролна компания държавата да гарантира конкуренцията на пазара. Заявката е това да доведе до по-ниски цени за потребителите./БНР