Пенсионери екскурзианти се измиха с лековита вода на Рупите

Борис Серафимов почерпи с погача, приготвена от сина му Калин

 

Заплануваната преди три месеца екскурзия на членовете на Пенсионерския клуб “Надежда” в Долна баня до Рупите и Рилския манастир най-после се осъществи. Причината за нейното отлагане бе извънредното положение в страната заради пандемията от коронавируса, но тези дни ръководството на клуба организира пътуването.

30 членове от Пенсионерски клуб “Надежда”, водени от председателката Атанаска Лазарова при строго спазване на противоепидемичните мерки, се отправиха към Югозапада.

Приятното пътуване по реконструираните и ремонтирани шосета и пътища от Долна баня до Самоков, Дупница, Благоевград и Петрич бе истинско удоволствие за всички в знойния ден.

Преди обед групата пристигна в местността Рупите, като посети църквата “Света Петка” и всеки запали свещ за здраве и благополучие в семействата. Специално за екскурзията синът на Борис Серафимов – Калин, който работи в долнобанска баничарница, бе приготвил вкусна погача, от която баща му почерпи всички екскурзианти. Хората от третата възраст разгледаха района, поклониха се пред гроба на пророчицата Ванга и се измиха в горещата и лековита минерална вода от извора.

Следобед групата посети и Рилската света обител, влязоха в църквата на манастира и тук отново запалиха свещ за здраве и благоденствие. Преди да се завърнат в родната Долна баня, пенсионерите отпочинаха в местно заведение, като се подкрепиха и похапнаха и, разбира се, си направиха снимки за спомен от поредната поклонническа екскурзия в Югозапада.