sdr

Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Пенка Братанова, взе мярка за неотклонение „задържане под стража” по отношение на 32-годишния Олег Ч., за когото има издадена европейска заповед за арест от съда в гр. Chalon sur Saone, Франция. Искането за вземане на най-тежката мярка за неотклонение бе внесено от прокурора от Окръжна прокуратура Владимир Мицов. Европейската заповед за арест е издадена във връзка с проведено против него наказателно производство за извършени убийство, опит за убийство, нанасяне на тежка телесна повреда, изнасилване и незаконно проникване в частен имот, за което е осъден на доживотен затвор. Това наказание не е окончателно и не е влязло в сила, защото подлежи на обжалване.

Към момента обявеният за международно издирване български гражданин се намира в затвора в Бобов дол, където изтърпява наказание лишаване от свобода за срок от 9 години.

Определението на Окръжен съд – Кюстендил, с което по отношение на Олег Ч. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ след издадена европейска заповед за арест от Франция, подлежи на обжалване пред САС в 3-дневен срок.

Предстои образуването на дело, с което съдът да прецени дали да допусне изпълнение на европейската заповед за арест.