Затварят дискотеки и барове заради Ковид-19

Спортните мероприятия ще се провеждат без публика, сватби и кръщенета – с до 30 гости

Всички спортни мероприятия ще се провеждат без публика на открито и закрито. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове на закрито. Посещенията на открито се допускат при 50% от капацитета, спазване на дистанция от 1.5 метра и всички здравни мерки. Забраняват се групови празненства с присъствие над 30 души на открито и закрито – сватби, балове, кръщенета. Те могат да се провеждат, но до 30 души, с дистанция от 1,5 м и всички останали противоепидемични мерки. Последните промени са свързани с ангажиментите и задълженията на държавните органи и институции за засилване на контрола в рамките на техните компетенции. МЗХГ трябва да възложи на БАБХ проверки на заведенията за хранене и развлечения, поясни още Ананиев. Мерките ще са до второ нареждане.
Заповедта за това на министъра вече е издадена, а причината за връщането на част от мерките е нарастването на броя заразени. По този повод се е провела и редовната среща с Щаба за ситуацията с коронавируса при премиера Бойко Борисов. “Гласувахме доверие на българските граждани, гласувахме доверие на обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия и дейности и да може българските граждани да се върнат към нормалния начин на живот. Анализът, който направихме за последната седмица, може би 10 дни, показва, че носителите на коронавируса се увеличават и е премината критичната точка от 200 души. Както обещах на предишната среща, стигнем ли до това ниво на заразяване, трябва да възстановим някои от използваните мерки”. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в здравното министерство.

“Броят на носителите на вируса в последните 10 дни се увеличава и премина критичната точка от 200 души”, допълни министърът.
През следващите дни не очакваме бройките да спаднат, даже може да има тенденция за ново увеличение. На тази база предложихме на министър-председателя и той прие да възстановим част от мерките, съобщи министърът.
Доц. Ангел Кунчев съобщи, че за последните 4 дни най-много са случаите на коронавирус в Кюстендил, Смолян, София-град, София-област, Благоевград и Сливен.