Възстановява се паметник на чехословашки парашутисти край радомирското село Гълъбник

Посолството на Чехия в България възнамерява да възстанови паметника на чехословашките парашутисти, загинали трагично край радомирското село Гълъбник през 1972 г. Това съобщи пресцентърът на община Радомир. Планира се реконструкцията на мемориала да бъде направена до края на септември, станало ясно след посещение на посланик Лукаш Кауцки на паметника на парашутистите.
Мемориалът на загиналите парашутисти е открит на 21 септември 1997 г. В момента състоянието му е лошо, бетонните части са разрушени, а плочките и околните площи са обрасли с високи треви и храсти, което затруднява достъпа до него.
Трагедията с парашутистите се разиграла в ранната сутрин на 21 септември 1972 г. Те трябвало да вземат участие в международно първенство по парашутни спортове в авиобаза “Долни Раковец”, близо до село Кондофрей. В 07,40 ч. автобусът с парашутисти, който е тръгнал от Перник, където те са нощували, пристига на неохраняемия тогава жп прелез край село Гълъбник. В гъстата мъгла шофьорът на автобуса не е успял да забележи приближаващия се влак. Зловещият удар на влаковата композиция в автобуса е бил със скорост 90 км/ч., а превозното средство, превозващо парашутистите, е било влачено повече от 300 метра.
Петима парашутисти загинали на място, ранените са откарани по спешност в болницата в Перник, но въпреки усилията на лекарите седем от тях, сред които и българският лекар Любомир Иванов, загинали още по пътя. Само парашутистите Бедржих Худоба и Иван Хошо оцелели след трагедията, заедно с шофьора на автобуса, който впоследствие бил признат за виновен за катастрофата.