Председателят на ОбС в Дупница Костадин Костадинов: Дупница остава икономически център в областта

Костадин Костадинов

Нова автокъща и ТИР паркинг вдигат в Дупнишко

 

„Дупница е и ще остане икономически център в региона и областта”. Това заяви председателят на Общинския съвет (ОбС) в Дупница Костадин Костадинов на пресконференция, свързана с предстоящата сесия на местния парламент. ОбС шефът изрази позицията си във връзка със заявени инвестиционни намерения към града. По думите на председателя има устойчив интерес към зоната с автокъщите, засилен интерес за инвестиции в района на Самоковско шосе, както и в село Бистрица, но пречки за реализацията им все още са проблеми с инфраструктурата – липса на вода, канал, ток и т.н. Конкретният повод за коментара на председателя са докладни записки за преотреждане на земеделска земя и изграждане на автокъща в м. Реката край село Блатино и на ТИР паркинг със съпътстваща инфраструктура на Самоковско шосе. „Има инвестиционен интерес към Дупница. Има интерес от фирми, които да реализират немалки неща в Дупница, и основната ми работа като председател на съвета е да се опитам да отпуша запушените канали, които пречат за реализацията на тези инвестиционни намерения. Имам предвид да може да осигурим електроенергия, водоснабдяване, да може да имат бързи съгласувания на всичко това от различните инстанции.

Имаме огромни затруднения с кадастъра.

Вие знаете за безцеремонното отношение на началника на кадастъра по време на предишното извънредно положение, когато месеци не работи Агенцията по кадастъра и по отношение на всички останали агенции и всевъзможни дружества, които съгласуват, но съм горд, че с тях стигнахме доста напред. Вече имаме споразумения и продължаваме напред. Пак подчертавам – за всички нихилисти, негативисти, за всички, които очернят нашия град, интересите са все повече и повече. Няма ден, в който с мен да не се свързват хора с желание да закупят земя, с проучване на различни възможности за бизнес в Дупница. Умните, сериозните хора, хората, които повече работят, отколкото говорят, усещат възможностите, които дава нашата община за бъдещето, и аз съм доволен и горд и ще им помагам, докато мога и в каквото и качество да бъда – дали председател, дали общински съветник, дали гражданин, това ми е първа и основна точка в работата”, подчерта Костадинов. Заседанието е на 17 юли (петък) и ще се проведе при спазване на епидемиологичните мерки, без присъствие на външни лица. В дневния ред са включени 26 точки. Стана ясно, че основната част от сесията ще бъде разглеждане на

отчетите на читалищата за дейността им през 2019 г.

„Не мисля, че има някакво подобрение или влошаване на дейността на читалищата. Аз много пъти съм говорил за тях, много пъти съм бил критичен и продължавам да бъда критичен, с желанието си те да увеличат значително дейностите, с които се занимават като цяло и които са им традиционни, но и някак си да могат да навлязат в новото време, да започнат да дигитализират своята дейност, да започнат да бъдат в крак с новото време. Читалище не значи само библиотека. Макар че това е основната функция, тази библиотека може да бъде и електронна, и виртуална и по този начин те отново ще станат тези духовни средища”, коментира председателят. И допълни: „Много внимателно ще проверим дейностите, свързани с културно-масови прояви от самите читалища. Колкото повече прояви се организират, толкова повече това създава усещането за общество, усещане за култура, усещане за традиции, От друга страна, не мога да не кажа, че като цяло хората са отговорни, сериозни, доста от тях са вече дългогодишни секретари и дългогодишни председатели, имат опит, имат много идеи и желание да реализират различни неща”.

Първа точка от дневния ред ще бъде за

освобождаване на управителя на „Ученическо хранене”

Диана Борисова и избор на нов управител, който ще бъде временно изпълняващ длъжността до провеждането на конкурс. На въпрос кого ще предложат за вр.и.д. управител, Костадинов отговори, че всяка от групите в местния парламент – ГЕРБ, БСП, СДС и останалите, ще излезе със свое предложение, че имена засега няма да коментира, защото няма, но до петък ще има яснота и за това. „Няколко човека са заявили желание. В понеделник групата на СДС ще обсъди кандидатури и със сигурност ще предложи кандидат, като ще съгласува и с останалите групи”, каза председателят. Стана ясно още, че  решението за провеждане на конкурс за постоянен управител вероятно ще бъде взето наесен, още на първата сесия на съвета след ваканцията.

Костадин Костадинов отново посочи, че до миналата година дружеството е успявало да предлага вкусна и здравословна храна и нямало задължения към общината. Обясни, че факторите на конюнктурата, на външната и вътрешната среда са се променили значително и дружеството вече не само че не може да бъде рентабилно, не носи печалба на общината, но и ще почне да трупа загуби, заради което трябва да бъде закрито, а храненето на учениците да се поеме от частна фирма след провеждане на търг или конкурс. Председателят припомни, че приходите и разходите на „Ученическо хранене” за 2019 г. са 490 000 лева и отбеляза, че храната, която вече предлага, е здравословна, но не е вкусна, топла и евтина. Обясни, че „Ученическо хранене” готви между 500 и 700 обяда, при 2700 ученици, че болшинството от тях консумират само супа и хляб, тъй като при включване на първо и второ ястие цената стига над 3 лева, а ако се добави десерт – над 4 лева. При това храната не е топла дори в училище „Св. Паисий Хилендарски”, където се намира кухнята. Костадинов поясни още, че повечето от училищата не ползват услугите на „Ученическо хранене” и директорите не са съгласни да се върнат, защото не са доволни от разнообразието на храната, от това, че тя е студена и по финансови причини. „Дружеството не може да изпълни това, за което е създадено”, категоричен е Костадинов. Той съобщи, че се е отказал да внесе предложение за спиране дейността на дружеството. Причината е, че не вижда политическа воля за това у колегите си, които заради непознаване на проблема или краен популизъм от рода на „да не съсипваме нещо направено” не приемат доводите му. Заяви: „Имах намерение да внеса предложение за спиране дейността на „Ученическо хранене”, за да не реализираме загуби. Към момента дружеството има нужда от финансова подкрепа.

Заради пандемията имат задължения към 20 000 лева,

но имат нужда и от инвестиции – посудата, печки, тави са от 2008 г. Много сериозни инвестиции са нужни, за да може да работят. Тези инвестиции ще дойдат от общината, от гражданите, ако ще даваме субсидия, не даваме на всеки ученик, а на дружеството, за да работят няколко човека”. ОбС шефът допълни: „Аз свалям отговорността си, досега съм се чувствал лично отговорен за дейността на „Ученическо хранене”, оттук нататък ставам един от всичките съветници, поне тази тежест да сваля от гърба си”. Костадин Костадинов смята, че част от колегите му „си играят с темата „Ученическо хранене”, за да спечелят няколко гласа в повече”. Коментира: „Затова се отказах от това да внеса предложение, нека продължи, нека колегите предложат. При пазар от 2700 ученици, с 8 лавки, с гарантирано финансиране на закуски би следвало да бъде богато дружество, но ще оставим анализа в бъдеще”.

На заседанието предстои приемане на отдавна обявените промени в Наредбата за отдаване под наем и продажба на имущество от общинските дружества, като съгласно приетия през 2012 г. закон за общинската собственост възможността за отдаването под наем без търг или конкурс се изключва. Основният акцент е свързан с

отдаването под наем на щандовете в ГУМ,

което ще бъде със срок от 10 години. Стана ясно още, че дори да има нови търговци, спечелили търгове, до Нова година не се предвижда промяна в разпределението на щандовете и наемателите. „Моето предложение към кмета ще бъде търговете да се проведат до есента, като спечелилите да могат да влязат, ако има промени в щандовете, най-рано след 15 януари”, каза Костадинов.

Предстои и промяна в наредбата, свързана със заплатите на управителите на общинските дружества, която ще влезе в сила след около един месец. „На този етап не се предвижда специална докладна, която да разглежда изменение на заплатите, но примерно, когато се стигне до избиране на нов управител на „Ученическо хранене”, ще трябва да обсъдим заплата и ще се позовем на тази нова наредба. Сега няма да се гласуват промени във възнагражденията на управителите. Другата промяна е, че заплатите на директорите ще се определят не съгласно старата формула – те никога не са и определяни по нея, а ще се гласува от Общинския съвет и ще бъдат в размер между 2 и 5 минимални заплати. Акцентирам между 2 и 5, защото предния път, когато говорихме за заплатите на управителите, се изведе 5, никой не спомена 2. Затова казвам, че ще бъде решение на ОбС, според съответното дружество, според преценка на общинските съветници. Мога да дам прост пример – прокуристът на общинската болница, който реално е нейният управител, получава около 1400 лева бруто. Към тези пари не може да се начислява никакъв допълнителен клас или нещо подобно, като свалите данъците. Оказва се, че прокуристката получава доста под 1000, да не кажа под 900 лева. Как си представяте? Колко конкурса за управител имаше и никой не се яви. И как да се яви управител, когато един лекар взима над 1500 лева, а човекът, който носи отговорността, да остане на такава заплата. В крайна сметка решението е на ОбС. Каквото прецени ОбС, това ще бъде”, коментира Костадинов.

Председателят оповести също, че има вероятност общината да придобие сградата на ДНА в центъра на града, за което ще се разгледа докладна записка. Идеята на местната управа е там да се открие общинско кино и общината да отдава площи под наем.

Предстои и гласуване на докладна за конструиране на обществен съвет за малцинствата, който да се занимава с проблемите на ромите, армъните, каракачаните и евреите, които живеят в общината.