Анджей Дуда печели президентските избори в Полша

Според социолозите за него са гласували 51% от отишлите до урните вчера, а съперникът му Рафал Тшасковски има 49% от гласовете.

Настоящият президент на Полша Анджей Дуда печели балотажа на президентските избори. Това показават актуализираните резултати от екзит пола, проведен от изследователския център „Ипсос”, разпространен от полската телевизия.

Такава е оценката на базата на информацията от 90% от регионалните избирателни комисии.

По-рано беше съобщено, че Дуда е спечелил 50,8%, а Рафал Тшасковски – 49,2%.

Държавната избирателна комисия планира да публикува официалните резултати от изборите днес. Както по-рано информираха „Ипсос”, статистическата грешка на техните усъвършенствани изследвания е около 1%.

Според избирателната комисия изборите са били спокойни, без сериозни нарушения и инциденти. Въпреки пандемията от коронавируса, поляците са били активни и са гласували на балотажа.

Междувременно Дуда вече заяви, че се радва на победата си. „Спечелването на избори с почти 70 процента избирателна активност е безпрецедентно събитие“, каза той в речта си. Сегашният лидер благодари на всички сънародници за активното им гражданско съзнание и се извини на онези, които се чувстват обидени от неговите думи или дела, уверявайки, че вратите на президентския дворец остават отворени за всички. /БГНЕС и ТАСС