Турция иска арест на българските граничари, обвинени за смъртта на бракониер

Съдът в Турция поиска четиримата български граничари, обвинени за смъртта на турски бракониер, да бъдат издирени с червена бюлетина на Интерпол и задържани.

Въпреки че сънародниците ни бяха оправдани у нас, а и в Страсбург, Турция продължава да води собствено дело.

На 17 април 2008 г. в района на Резово българските граничари се опитали да задържат турски бракониер, нарушил морската ни граница. Стигнало се до стрелба, след което нарушителят починал.

След 12-годишен съдебен процес Михаил Цонков и неговите колеги са оправдани. Турция обаче води собствено дело и настоява Интерпол да задържи българите.

“Ние нямаме право да излизаме никъде, да напускаме границите на Република България. Имаме уверението на институциите, че няма да ни предадат. В момента, в който отидем в чужда държава, те имат пълното основание да бъдем задържани и предадени, съответно на Турция”, каза бившият граничен полицай Николай Петков.

“В предишни разговори с нашия адвокат, който е от турска страна, той ни заяви, че по принцип не би трябвало да ви издадат червена бюлетина, защото не е толкова тежко обвинението, но явно това стана факт”, каза бившият граничен полицай Михаил Цонков.

Близките на българските граничари не проумяват защо ще бъдат издирвани с червена бюлетина на Интерпол, с която се търсят обвинение в тероризъм. Бащата на Михаил Цонков казва, че по този начин синът му е затворник в собствената си държава.

“Най-малкото е скандално, че не е признато решението на българския съд. Не се признава, отхвърля се изцяло и се пуска червена бюлетина, като че ли те са най-големите престъпници”, каза бащата на Михаил Цонков.

Българските граничари очакват държавата ни да продължи да ги подкрепя и да не бъде допусната екстрадиция в Турция./БНТ