Женска статуя, висока малко над един метър, откриха археолозите на Хераклея Синтика

Женска статуя, висока малко над един метър, откриха днес археолозите на Хераклея Синтика. Това каза за БТА директорът на Историческия музей в Петрич д-р Сотир Иванов. В началото на миналата седмица екипът на доц. Людмил Вагалински започна новия археологически сезон на древния град край Петрич, като целта е да се разкрие форумът на древния град в неговата цялост.
Статуята е открита в западната част на централния площад на Хераклея Синтика. Тя е много добре запазена, въпреки че липсват главата и ръцете. Най-вероятно е паднала по време на голямото земетресение, станало тук през 388 година, посочи д-р Иванов. Това е и крайната дата, до която е съществувала статуята. Вероятно главата и ръцете са се счупили при падането й, възможно е и да са използвани впоследствие за друг градеж, който да е чисто географски на различно място, а не където са разкопките, допълни директорът на музея.
Статуята е много фина изработка, личат сандалите, диплите на дрехата и представлява интересен момент от нашата история, каза още д-р Сотир Иванов. Той обясни, че както с останалите открити статуи на Хераклея Синтика, и тази предстои да бъде консервирана, реставрирана и след това експонирана на самия археологически обект.