Експерти на АПИ и представители на браншовите организации по пътна безопасност извършиха оглед на автомагистрала “Тракия” в участъка при 160-ия километър, където ТИР уби петима души. Целта е да констатират проблемите по аутобана.

Приключи огледът на представителите на АПИ и браншовите организации. Всички бяха категорични, че трябва да обединят усилията си за преодоляване на пътния травматизъм у нас. Констатираха и нередности като износена пътна маркировка, стари мантинели и разрушаване на износващия пласт на асфалта в някои участъци от магистралата. Те се разбраха да работят заедно, за да няма повече такива инциденти като този с турския ТИР.

Тук бяха и представители на сдружението на шофьорите, които имат своя версия за инцидента с камиона, който уби петима души.

“Мога да твърдя, че е блокирало предно ляво колело. Това се вижда от кадрите на всички телевизии, които го показаха. При блокиране само на предно ляво колело задницата се завърта надясно и това, което се е случило – той пада настрани и помита вече всичко напред. Но ако ограничителните съоръжения го бяха задържали в неговото платно, не е сигурно дали жертвите щяха да са по-малко, защото движещите се зад него щяха да се ударят директно в него и може би жертвите щяха да са повече. Голямо значение е имало това колко автомобила е имало в момента на пътя”, коментира Христо Радков.

Все още остава критично състоянието на 2-годишното момиченце, което пострада при катастрофата./БНТ