Самодейци жънаха в Мало село по старовремски

  •  Певици и танцьорки от местното читалище грабнаха сърповете и огласиха нивите на арендатора Петър Йовев

  • Председателят на читалището Росица Борисова: Догодина ще направим фестивал „Никой не е по-голям от хляба” или „Песни по жътва”

 

Самодейците при местното читалище „Пробуда 1916“ отново дадоха старт на жътвата в бобовдолското Мало село. Женската певческа група с ръководител Снежана Вельова и Женският танцов състав, ръководен от Бойко Седефчов, за пета поредна година пресъздадоха ритуалите, с които в миналото са започвали жътвите, и ги превърнаха в истински празник за малоселци, земеделския производител и арендатор Петър Йолов и техните гости. Пременени в национални носии, гласовитите певици изпревариха комбайните, грабнаха сърповете и с жътварски песни ожънаха първите снопове. По стар обичай жените наричаха за здраве и берекет и извиха хора в нивите, на които се хванаха почти всички присъстващи.

„Заради пандемията тази година бяхме в намален състав. От певческата група се включиха пенсионерките Павлина Янева, Илонка Петрова и Тодорка Спасова, медицинската сестра Златка Петкова и библиотекарката Снежана Вельова. От танцовата формация участвахме аз, детската учителка Весела Попова, пощальонката Тодорка Иванова, социалната работничка Елеонора Кръстева и студентката Николет Темелакиева. Тази година заради коронавируса няма нито фестивали, нито събори, където е силата ни. Въпреки това отново намерихме начин да съхраним традицията и да покажем обичая. Групата ни е с 46-годишна история и жените в нея никога не са спирали да пеят жътварските песни, завещани им от бабите. Без по-възрастните певици като Стефанка Симеонова, която е на 88 г., Цветанка Георгива – на 82, Павлина Янева – на 79, ние, по-младите, нямаше откъде да научим тези песни”, каза председателят на читалището Росица Борисова, която е учителка и общински съветник от ГЕРБ в Бобов дол.

 Росица Борисова (на преден план) и самодейците по време на празника

Изключително впечатлени от ритуала са гостите на земеделеца Петър Йолов, който обработва нивите в Мало село от 15 г. и вече е приеман като местен, въпреки че е от София. „Арендаторът имаше около 30-40 гости софиянци, които дойдоха специално заради ритуала. Впечатлиха се от всичко, което видяха. Включително и от носиите ни. Миналата година със собствени средства обновихме гардероба си. Купихме си литаци, ризи с шевици, забъни (нагръдници), кърпи, престилки, пояси, чорапи. Всяка от нас задели по около 350 лева, но си струваше.

Носиите ни са много красиви. Това, че ни приемат така добре, ни дава сили не само да продължим, но и да обогатим традицията. Имаме намерение празникът да прерасне във фестивал на народните песни и танци по жътварско време. Обмисляме да го наречем „Никой не е по-голям от хляба” или „Песни по жътва”, допълни Борисова. Самодейците се гордеят и с телевизионните записи, направени миналата година. Надяват се пандемията да отмине по-скоро, за да могат да се върнат на сцените.