Седмокласниците от Самораново втори по успех по математика в община Дупница

Седмокласниците след получаването на дипломите

Гордост за училището е пълната отличничка Никол Ангелова, носителка на „Златна грамота” от Сдружението на филолозите

 

Националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците в Кюстендилска област донесе пореден успех на училището в дупнишкото село Самораново, съобщиха от учебното заведение. С постигнатите 34,23 точки възпитаниците на ОУ „Христо Ботев“ се наредиха на трето място в класацията по български език и литература на областно ниво и четвърто по математика. На ниво община училището в Самораново е второ по успех по математика, следвайки СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” в Дупница, а на областно ниво е на четвърто място, предхождано само от Природо-математическа гимназия „Проф. Емануил Иванов”-Кюстендил, СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” – Дупница, и ОУ „Св. св. Кирил и Методий”-Кюстендил. В школото с право считат това за голямо постижение, с което показват, че са конкурентни на сочените като “престижни” училища от града. „С това нашите ученици опровергават тезата, че в малките училища нивото на учебния процес не е на необходимото ниво. Те имат комплексни качества – освен добри в усвояването на знания са и талантливи на сцената. Обичат да танцуват и да влизат в ролята на артисти”, казват в учебното заведение за възпитаниците си, които преди няколко дни на официална церемония получиха своите дипломи. Самите ученици смятат, че са имали потенциал да покажат още по-добри резултати, но им попречило притеснението – било голямо.

Отличничката на класа Никол Ангелова и началната учителка Валентина Грънчарова

Гордост за училището е завършилата 7-и клас Никол Ангелова.  Никол е пълна отличничка през всичките седем години в основното училище. Тя спечели „Златна грамота“ в престижното състезание на Сдружението на филолозите в България. На НВО постигна 91 точки по български език и литература. Грамоти и книги за отличен успех от училището получиха и Алекс Делев и Миглена Радева.

„Горда съм с постиженията на нашите ученици. Поздравления за всички колеги, допринесли за резултатите! Пожелавам им успешна реализация! Знам, че изпращаме на колегите в средните училища знаещи и можещи, добре подготвени ученици“, заяви директорът на училището Даниела Белчева.

„Гордея се с вас! Надявам се този факт да ви даде самочувствието на знаещи, можещи и предприемчиви млади хора! Повярвайте във възможностите си – така, както аз повярвах в тях, когато ви поех в първи клас!“, каза на бившите си ученици началната учителка Валентина Грънчарова.

„Благодаря ви от сърце! Имате прекрасни деца, които ще останат завинаги в моето сърце! За мен беше чест да съм техен класен ръководител!“, обърна се към родителите на седмокласниците класният им ръководител Латинка Георгиева.

Училището в Самораново е с доказан авторитет в сферата на извънкласните дейности, където има редица награди. Учителският колектив прави всичко възможно учениците там да получат възможно най-добрата подготовка за гимназията и живота, като се възползват и от природните дадености на местоположението. Излетите и обучението навън, в просторния и зелен двор, са често използвани, защото здравето и каляването на учениците са основен приоритет.