Стотина дупничани излязоха на протест

Оставки поискаха граждани, които протестираха пред сградата на съда и прокуратурата в Дупница. „Оставка!”, „Гешев – оставка и затвор”, скандираха събралите се пред входа на Съдебната палата около 100 души, сред които имаше млади и възрастни хора, юристи, полицаи, инженери, лица, познати на дупничани като активисти на различни политически партии.

Защо протестират и това означава ли, че подкрепят президента Радев и обвиняемия и избягал в чужбина бизнесмен Божков, попита репортер на в. „Вяра” двама от присъстващите.

„Тук сме, за да заявим, че искаме оставката на правителството и оставката на Иван Гешев. Защо сме тук? Хората ме питаха защо не сме пред общината. Обект на нашия протест не е общината, не е кметът, а е правителството. Областната администрация е в Кюстендил и не можем да отидем там да заявим нашите претенции, затова сме пред съда. Оставката на Иван Гешев е свързана със съдебната система”, каза организаторът на протеста, художник и музикант Николай Табаков.

Любомир Софиев

„Протестирам срещу цялото правителство и целия парламент. Не ми харесват. Аз много гласувах за Бойко, откакто е застанал на власт досега бях с него. Сега обаче съм точно против него. Не съм доволен. Абсолютно не подкрепям президента Радев и Божков”, каза пенсионерът Иван Пръщов.

Иван Пръщов

„Тук съм, защото не съм доволен от двойния стандарт на прокуратурата. Не може 2 месеца да чакаме някакви експертизи, за които на всички е ясно, че записите и снимките на премиера са истински. Говоря и за записите още отпреди – „Ало, Танов”. За Ваньо Танов. Тогава се доказа, че записът е автентичен и въпреки всичко няма сезиране на прокуратурата. И докога няма да има сезиране? Щом твърди, че няма недосегаеми за него, нека го докаже. Чакаме вече втори месец и не се знае още колко ще чакаме. Не подкрепям Божков и Радев. Божков е някакъв бизнесмен, който се е облагодетелствал от държавата, от Бойко. А Радев? Той е президент на всички българи. Би трябвало да бъде. Взима страна, нормално е да взима страна, след като го настъпват, но не съм му фен естествено. Има защо да не съм му фен, но в случая няма как да не застава на позицията, на която е. Искам оставката и на правителството, и на Гешев. Ако продължава така, няма как да остане, защото не може да има двоен стандарт”, отговори филологът Любомир Софиев – бивш активист на СДС в града, който от години живее със семейството си в Англия и му предстои отново да замине.