Без вода и тоалетна: 50 български работници живеят на строеж в Хановер

Проверка на Инспекцията по труда и на здравната служба в Хановер установи, че хигиенните условия на строителната площадка на бившия хотел „Маритим“ в германския град са неприемливи.

Внезапна проверка на здравни и трудови инспектори във вторник разкрила лоши хигиенни условия на строителната площадка вътре в хотела срещу сградата на новото кметство в Хановер. Там около 50 предимно български работници са били ангажирани с къртенето на бетон във вътрешността на сградата и е трябвало да спят на строителната площадка и в помещения, в които са открити вредни за здравето вещества.

Сега строителната компания е под напрежение.

„Те живееха там без питейна вода, без санитарни помещения и умивалници“, потвърди информацията на „Хановерише Алгемайне Цайтунг“ (ХАЦ) ръководителят на инспекцията по труда Бернд Рийз.

Веднага е било забранено нощуването в сградата, в която са открити вредни вещества.

Проверяващите са били изненадани, че по време на посещението им на строителния обект не е имало „строителен ръководител, който да говори добре немски език“. Един от работниците се е опитал да влезе в ролята на лош преводач.

Това е причината за днес да е насрочена нова проверка на обекта. Централата на строителната компания в Берлин е била предупредена да осигури ръководител, с когото да може да се комуникира нормално.

По време на днешната проверка трябва да бъдат обсъдени въпросите с безопасността на труда и почистването на замърсители. Ще бъдат връчени и писмени инструкции за хигиенните мерки срещу разпространението на коронавирус.

Ръководителят на инспекцията отказа да направи връзка с публично обсъжданото настаняване на евтина работна ръка в месопреработвателната промишленост.

„Там става въпрос за спане в общи помещения. В този случай работниците бяха настанени в стаи с по едно и две легла, мебелировката беше наред“, казва Рийз.

Липсата на помещения за миене и къпане обаче не подлежи на коментар. Трябва да се установи и дали по време на работата си работниците са спазвали необходимата дистанция.

„Стандартите трябва да се спазват и да ни се представят като част от оценката на риска“, заяви Рийз. Компанията получи срок от една седмица, за да представи концепция за хигиена.

Изданието предполага, че служители в намиращи се наоколо офиси са подали сигнал в полицията в края на миналата седмица, че работниците са принудени да спят в сградата на бившия хотел. При проверката е установено, че по первазите на прозорците са оставени да съхнат запотени обувки и има прострени панталони.

Фирмата A&S Betondemontage, чиито ограждания са около сградата от година и половина, отказа да коментира събитията.

„Очевидно поръчката по събарянето сега е поставена по различен начин“, каза само съсобственикът Хинрих Детмеринг. Фирмата отказва да бъде свързвана със случващото се в хотела, затова преди седмица са премахнати банерите и логото й, а до края на седмицата предстои да се отстранят и оградите.

От 2015 г. имотът принадлежи на дъщерната фирма на базираната в Берлин Intown – собственост на Linaeo Group, която се занимава с инвестиционна дейност в цял свят. На въпрос от вестника говорител на компанията обясни, че фирмата иска да преустрои сградата от 60-те години в нов модерен хотел. На практика обаче от години там не се прави нищо, освен че имотът е нает от града за 6 милиона евро с идеята в него да бъдат настанявани временно мигранти.

Върху 160 страници са описани подробно вредните за здравето строителни материали като азбест, които са използвани при строителството на сградата и които следва да бъдат отстранени, като сумата за това ще възлезе на около 2 милиона евро./БГНЕС