Депутатите удължиха с 2 месеца сроковете на ТЕЛК решенията, които изтичат по време на епидемичната обстановка.

До решението се стигна след протест на майки на деца с увреждания. Това стана възможно с промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

В момента до 13 юли се изплаща половината пенсия за ТЕЛК, а до края на месеца ще се получи и втората половина от сумата.

Промяната засяга около 5000 български граждани.

ТЕЛК решенията ще бъдат удължени поне до септември. За да стане максимално бързо, предложението влезе в пленарната зала чрез преходни и заключителни разпоредби на друг закон, който депутатите ще приемат окончателно – този за публичното предлагане на ценни книжа, обясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова:

“На 16-и ще се гласува в зала през Закона за ценните книжа с два месеца след приключване на извънредната епидемична обстановка, която знаете, че още е в сила. В момента до 13 юли се изплаща половината пенсия. В рамките на месеца ще получат и втората половина от сумата. Ще се реши проблемът”.

В дневния ред на парламента са и поправките в Закона за съдебната власт, които ще бъдат разгледани на първо четене. Промените предвиждат създаването на единен регистър на вещите лица./БНР