Милчо Михайлов

Искам да направя игрище, на което да се спортува, надявам се младите да се задържат тук, каза управникът на бобовдолското село

 • Представете се накратко.
 • Казвам се Милчо Михайлов, кмет на бобовдолското село Мламолово, първи мандат. Женен, с едно дете, син на 26 години. От селото съм. Работил съм в системата на МВР 17 години, по стечение на обстоятелствата сега съм кмет на селото.
 • Как приемате работата като кмет?
 • Работата на кмета е сложна, носи много отговорности, задължения – както от административна гледна точка, така и в личен план.
 • Със сигурност е трудно да се управлява населено място с малък бюджет. Как се справяте с несгодите в селото и какво правите, за да поддържате духа на хората?

 • Отзовавам се на нуждите на всеки жител на селото. Правя всичко по силите си, за да разрешавам проблемите, които възникват. Надявам се с това да помагам на хората по-лесно да се справят с ежедневните предизвикателства.
 • Какво Ви дава истинско удовлетворение от работата като кмет на селото?
 • Приел съм кметуването като лична мисия. Да съм в услуга на хората, ми носи истинско удовлетворение.
 • Като кмет и жител на селото какви усилия полагате да съхраните историята и традициите на Мламолово?
 • В селото има читалище, НЧ „Зора – 2001“. Председател е бившият кмет на с. Мламолово Георги Александров, с когото работим екипно и си помагаме, което е много важно. Организират се екскурзии, походи. Сега поради наложената забрана за струпване на хора заради коронавируса няма много мероприятия, но читалището е действащо, като се спазват всички мерки за безопасност по време на пандемия. Хората са ни дисциплинирани и отговорни – както самодейците, така и останалите жители на селото.

Преди около две седмици, по случай празника Еньовден, хора от селото направиха поход до местността Черешарника, за да съберат слънчеви лъчи и билки за здраве.

Стана традиция от този месец през почивните дни да се организира детско парти на по-малките. Децата са много щастливи от тази инициатива. Идеята за тези партита е на секретаря на читалището Вяра Георгиева.

Работим и в насока сформиране на певческа група, очаквам скоро това да бъде факт.

Емблематичен фестивал за Мламолово е „Зелен ми е зелен Гергьовден”, който по традиция трябваше да се състои на 6 май, но пандемията не позволи провеждането му. На празника присъстват много ансамбли от цяла България. По покана на бившия кмет на селото имахме гости и от чужбина.

 • В социалните мрежи се появиха снимки, на които косите тревните пощи в центъра на селото. Кое Ви провокира лично да се захванете с тази задача?
 • Не се притеснявам от факта, че сам окосявам тревата. Това, че съм кмет, не означава, че трябва да седя удобно в кметското кресло и да се занимавам само с административна дейност. Не съм такъв човек, обичам природата, обичам реда и дисциплината. Хората са ме избрали, за да бъда в помощ, а не в тежест. Не мисля, че е кой знае какво. Знаете, малките общини са с ограничен бюджет, няма достатъчно работна ръка, която да се грижи за озеленяването и почистването, затова и аз се включвам в тази дейност.
 • Нямате собствен бюджет. Достатъчни ли са средствата, които се заделят от бюджета на община Бобов дол?
 • Бюджетът ни е ограничен. Това не се отнася само до малките населени места от община Бобов дол. Така е във всички общини. Но винаги, когато има проблем, кметът на община Бобов дол Елза Величкова се отзовава на подадения сигнал и бързо и адекватно отстранява проблема. Аз съм настойчив и ако се налага, сигнализирам отново и отново, докато потребностите на хората от селото не бъдат удовлетворени.
 • Пандемията от Ковид-19 нанесе щети както в икономически, така и в социален план. Много хора останаха без работа. Как се справяте с безработицата в селото? Ангажирате ли хора по социални програми?
 • Да, двама души работят по социални програми в селото. Това са хора с намалена работоспособност. Те са с временни договори и с намалено работно време.

Щастлив съм, че младото поколение се задържа в Мламолово. Някои работят в други населени места, не само от нашата община. Голяма част се реализират професионално и в столицата. Но основната заетост си остава в местните фирми.

 • Имате ли проблеми с предоставянето на комунално-битови услуги?
 • Не, нямаме проблем с водоснабдяването, преди четири години се смени изцяло водопроводът, което е добре. Преди месец се пусна нов резервоар, няма случай за спиране на водата. Сметосъбирането и сметоизвозването се извършват регулярно. Малките кофи се събират и извозват през седмица в сряда, а по големите контейнери – със заявка до общинското предприятие ЧОБ. Уличното осветление се поддържа от същото предприятие.
 • В предизборната кампания на кмета на община Бобов дол беше заложена направата на детски кътове и площадки за отдих. Ще бъдат ли изградени такива и в село Мламолово?
 • Ще има детска площадка и кът за отдих, но поради ограничения бюджет на общината тази година те ще бъдат изградени по-нататък във времето. Справяме се с тази площадка, която имаме сега, като я поддържаме, боядисваме, окосяваме. Осигуряваме нормални и безопасни условия за игра на децата. За мен като кмет е важно, че те са щастливи и играят в безопасна среда. Искам да направя и игрище за хората, които искат да спортуват. Бях решил да бъде изненада, пред Вас за първи път разкривам това свое намерение.
 • Селото е най-голямото в община Бобов дол. Каква е числеността на жителите му през 2020 г.?
 • Постоянно живеещи са около 700 души, което не е малко. Процентът на младите хора на фона на другите села в общината е най-висок. Преди месец се родиха още три бебета, което много ме радва. Искрено се надявам да има раждаемост и младите да останат да живеят тук.
 • Как си почивате в свободното време? Имате ли хоби?
 • И аз като всеки нормален човек имам хоби. Обичам, когато се усамотя и се отдам на себе си, да редя пъзели. Сега подреждам един, който съм започнал отдавна. Това ме зарежда и успокоява. Не съм го споделял с никой. Само най-близките ми хора знаят за тази моя страст. Освен това обичам природата, тя ме зарежда и ми дава сили. Имам джип, с който през свободното си време се возя по стръмните пътеки сред природата.

 

Драгомира ЙОРДАНОВА

 

1 коментар

 1. Работил съм с Милчо Михайлов, изключително честен и работохолик. Мламолово уцели десетката с такъв кмет! Респект!

Comments are closed.