Ще ремонтират Часовниковата кула в Дупница

  • Зам.-кметът Олга Китанова: Проектът за реставрацията е одобрен, предстои подписване на договор за финансиране

  • Местният парламент не прие отчета на читалището в Червен брег, иска проверка от АДФИ

Община Дупница e получила одобрение на проекта за  реставрация на Часовниковата кула, което ще бъде финансирано по Програмата за трансгранично сътрудничество. Това стана ясно на заседанието на Общинския съвет на 17 юли след питане на съветничката от „Народен съюз” д-р Лорета Николова. От микрофона тя настоя за информация относно действията на община Дупница за обявяването за паметници на културата от национално значение на няколко обекта. Става въпрос за Часовниковата кула, крепостта „Кулата“, Младежкия дом и стария Аракчийски мост в Дупница и раннохристиянската базилика „Възнесение Господне” („Св. Спас“) в село Червен брег. Лорета Николова и съпартиецът й от „Народен съюз” Вергил Кацов са отправили питането до кмета Методи Чимев, който отсъстваше и заради това отговориха зам.-кметът Олга Китанова и директорът на Историческия музей Анелия Геренска.

 Олга Китанова

Олга Китанова оповести, че миналия месец общината е получила писмо от финансиращия орган, че проектът за Часовниковата кула е одобрен и предстои сключване на договор, за което се очаква покана. Зам.-кметът отбеляза, че ще представят подробностите около предстоящите дейности, след като бъде подписан договорът. Освен това посочи, че предстои и ремонт и преустройство на Младежкия дом в Исторически музей, за което общината ще тегли кредит.

Както е известно, общината иска промяна на статута на въпросните обекти, във връзка с което преди повече от 1 г. бе изпратено писмо до Министерството на културата.

Директорът на музея Анелия Геренска припомни, че базиликата в Червен брег вече има статут на паметник от национално значение. Крепостта „Кулата” все още е със статут на културен паметник от местно значение. Преценката на експертната комисия, разгледала искането за този обект, е, че там трябва да бъдат извършени още проучвания, които да докажат, че е от национално значение.

Анелия Геренска

Община Дупница трудно би могла да защити стария Аракчийски мост като паметник от национално значение, въпреки че е изграден по време на османския период в България и е съпоставим по значение с Кадин мост в село Невестино. Мостът е бил разрушаван неколкократно и са запазени много малко автентични останки. Това не означава, че не трябва да се направи опит за обявяването на моста за паметник от местно значение и той да се възстанови. Още повече че Дупница загуби Каменния мост и Еврейския мост, каза Анелия Геренска.

На сесията не бе даден отговор на въпроса за намеренията на общината относно възстановяването и запазването на Аракчийски мост като архитектурен и исторически паметник.

На последното си заседание местният парламент единодушно прие отчетите на читалищата в общината за дейността им и  изразходваните от бюджета средства за 2019 г. Изключение прави само читалището в Червен брег, чийто отчет не бе приет. От изказването на председателя на комисията по култура Виолета Инкьова стана ясно, че за миналата година читалището няма дейност и съществуват неясноти около новите председател и секретар. Разбра се още, че това е и единственото читалище, което не е събирало членски внос, и предстоят проверки. Предишната секретарка Сузана Рибарска от 2-3 години е в процес на пенсиониране. Усвоила е субсидия от 5500 лева за заплати и осигуровки. Оправдаваше се, че няма стая. Голяма каша е, затова комисията не подкрепи отчета. Сега постъпилите млади хора с минимум средства са направили стелажи, читалището е страхотно, каза председателят Костадинов. В залата бе новият председател Вероника Тегаркова, която заедно с новия секретар работи в читалището от 26 март. Ние тръгваме от нулата. Нямаме абсолютно нищо. Трагично е положението. Заварихме книгите в библиотеката на земята, таванът падаше върху главите ни. Догодина обаче всичко ще бъде наред, гарантирам, посочи Тегаркова.

Вероника Тегаркова

Проблем има и в читалището в съседното село Крайници, където също е назначен нов секретар – Кристина Косовска. За крайнишкото читалище също ще се настоява за проверка, като ще бъде изпратено писмо в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), обясниха от комисията по култура. Причината е разлика от около 700 лева между преведените и отчетените средства, записани във финансовия отчет от предишния секретар Катя Беремова.