Сменят името на жк „Бистрица” в Дупница?

Архиерейският Георги Паликарски: Ще предложа кварталът да се казва „Св. Мина”

Жк „Бистрица” в Дупница да се преименува в жк „Св. Мина”, предлага архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски. „Ще внеса в общината предложение жк „Бистрица” да бъде преименуван на „Св. Мина”. Черквата, която ще бъде построена в комплекса, ще се казва „Св. Мина”, детската градина – също. Ако решат общинските съветници, комплексът също ще бъде с това име”, каза отец Паликарски.

Както е известно, на последното си заседание от 17 юли Общинският съвет взе решение обособената улица, на която се намира новоизградената детска градина в най-големия дупнишки квартал, също да се казва „Св. Мина”.

До края на август се очаква художниците Георги Чимев и Ангел Илчев да изрисуват иконите с ликовете на св. Мина, св. княз Борис Първи-Покръстител и св. Иван Рилски, които ще бъдат монтирани на източната стена на катедралния храм „Св. Георги Победоносец”, чийто основен ремонт продължава.

Отец Георги Паликарски

„Договорът ни с Георги Чимев за изработване на трите икони е от началото на юни и е за 3 месеца. Иконите ще бъдат изрисувани върху ленени платна и ще бъдат залепени в трите ниши на източната стена на черквата. В момента двамата художници работят в ателиетата си. След това ще започнат да зографисват вътрешната част на църквата, където имаме зимен параклис „Св. Мина”, допълни Паликарски.