Общинари и културни дейци обсъдиха тегленето на 700 000 лв. кредит за превръщането на Младежкия дом в музей в Дупница

  • Зам.-кметът Китанова: Ако проектът бъде одобрен, в края на годината започваме строителството

Кредитът, за който общината ще кандидатства, за да съфинансира проекта за ремонт и преустройство на сградата на бившия Младежки дом в Исторически музей, е доста евтин ресурс за такава сериозна инвестиция в Дупница. Това стана ясно на проведеното от общината общественото обсъждане относно поемане на дългосрочен общински дълг с цел реализация на проекта „Преустройство и смяна на предназначение на Младежки дом в Градски исторически музей – гр. Дупница“. Разяснения във връзка с проекта и кредита направиха зам.-кметът Олга Китанова, гл. финансист Павел Петров и Миглана Йорданова и Крум Крумов – експерти в Отдела за евроинтеграция. Олга Китанова обясни, че заемът ще бъде изтеглен от Фонда за устойчиви градове. Осигуряването на средствата за съфинансиране на дейностите е заложено в бизнес плана на проекта по програма „Региони в растеж“. Стойността на кредита е до 708 883 лв., а срокът – 180 месеца, с гратисен период 30 месеца, усреднен лихвен процент 1.27% на годишна база, без такса за разглеждане, предоговаряне и предсрочно погасяване. Начинът на обезпечаване е финансов, с особен залог върху бъдещи постъпления на община Дупница. Плащанията ще бъдат по 5000 лв. месечно, след годишния гратисен период. Бих казал, че това не би оказало съществено влияние върху финансовото състояние на общината. Условията са изключително изгодни, коментира финансистът Петров.

Проектът е на обща стойност 2 178 883 лв., от които 1 470 000  лв. безвъзмездна помощ.

От дясно наляво Миглена Йорданова, Крум Крумов, Олга Китанова и Павел Петров

Със създаването на постоянната музейна експозиция в Исторически музей-Дупница ще бъде дадена възможност на всички посетители на града да разнообразят престоя си там. Културните и образователни развлечения, които градът може да предостави на своите гости, са сравнително малко, а с обособяването на музея те неминуемо ще нараснат. Съществува възможност от свързването и създаването на туристически обходен маршрут за всички посетители на града, включващ Часовниковата кула на града и средновековна джамия, което би направило района още по-привлекателен за нови посетители. Същевременно, с обособяването на музея ще бъдат създадени нови предпоставки за развлечение, разнообразие и учене на гражданите на района.  Както е известно, сега в Дупница няма постоянно действаща експозиция нито
художествена, нито историческа, а не е решен и проблемът с
недостатъчната експозиционна площ за временни и гостуващи изложби.

Проектът предвижда създаването на три тематични експозиционни зали – „Археология”, „Етнография” и „История на
Дупница и района в ново и най-ново време”. Във всяка една от тях хронологично, с определено подчертани акценти ще бъде
пресъздадено културно-историческото наследство на града и района.
Предвижда се и обособяването на отделна зала за временни експозиции. В залата за археология ще бъде представен с разнообразни артефакти поселищният живот, могилни некрополи, крепости и съоръжения от Дупнишката покрайнина от праисторията до средновековието. Основен елемент в експонирането ще бъде отделен на т.нар. Дупнишка крепост и
живота в нея през различните периоди от съществуването й. Отделен акцент в археологическата експозиция ще бъде нумизматичната колекция на музея и колекцията от ценности с изображения на кръст (енколпиони, пръстени, медальони).

В зала „Етнография” ще се акцентира на специфика и особености в бита, занаятите, поминъка, облеклото, ритуално-празничната обредност на населението в дупнишките етноареали – Горно поле, Долно поле и Разметаница.

В зала „История на града и района от Освобождението до днес” ще намерят място документи, снимки, предмети, пресъздаващи обществено-икономическото, политическо и културно развитие на Дупнишка околия. Като особен акцент там е предвидена военната история на 7-а Рилска дивизия и участието й във войните за национално обединение. Залата за временни и гостуващи изложби ще даде възможност на музея да организира гостуващи изложби от цялата страна и гражданите на Дупница да видят културно-историческото богатство от различни райони на България. Залата ще може да се използва и за провеждането в средата на експозициите на срещи, коктейли, тържества.

Стоян Ушатов

Залата за аудиовизуални презентации ще осигури възможност за
утвърждаване на познанието на посетителите чрез специално изработени аудиовизуални продукти – филми, 3D анимации, холограмни модели и др.
Зам.-кметът Китанова посочи, че след общественото обсъждане решение относно кредита ще вземе Общинският съвет, като предложението ще се обсъди още на първата сесия през септември. За да не се губи време, паралелно се подготвя и останалата документация. Ако проектът бъде одобрен, изпълнението му ще започне в края на годината и ще се реализира 24 месеца – строителството и всичко останало, каза Китанова. На обсъждането присъстваха служители от музея, представители на читалищата, общественици.

Това, че проектът е от изключителна важност за града и региона, посочиха и уредниците в музея Емил Севдин и Александър Китанов. Председателят на НЧ „Ген. Георги Тодоров” Стоян Ушатов припомни, че заради липсата на възможности за експониране в Дупница ценни артефакти, открити в района, са предоставени на музея в Кюстендил. Освен това изрази съмнения дали не е по-удачно и по-евтино вместо ремонт на Младежкия дом да се изгради нова сграда за музей. Ушатов обърна внимание, че въжетата на Младежкия дом трябва да се проверяват през 5 години и по думите му това не е извършвано 30 г. От общината отговориха, че проверки са правени по-скоро и са заложени и в проекта. Заложен е и ремонт, ако се окаже, че има нужда.