Напълно възстановени са нападнатите от ръждива борова оса иглолистни гори в Югозапада  

Изпълняваме поетия ангажимент отпреди два месеца и половина да ви поканим да видите възстановената черборова гора, която беше нападната от ръждива борова листна оса. Това каза директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов на брифинг в местността Кръста над Благоевград, където на терен беше показана преобразената и вече зелена гора. За наше съжаление, поради пандемията и други обективни обстоятелства не успяхме да извършим въздушно пръскане, заради което боровете бяха придобили ръждиво-кафяви краски. За щастие, щетите не са фатални, листата пожълтяват и опадат, но самото дърво е живо и в рамките на 2-3 месеца листата се възстановяват, припомни инж. Дамянов.

За радост състоянието на бора е добро, а развитието на вредителя продължава да се следи. В момента боровата оса е в почвата, а наесен ще стане ясно дали ще има пръскане в зависимост от жизнеността на какавидите, които се изследват, посочи директорът на ЮЗДП. Правят се анализи, след които започва пръскане – такова е предвидено тази година срещу боровата процесионка в района на ”ДГС Петрич”, стана ясно още днес. Инж. Вера Станишева – началник-отдел „Възобновяване на горите” в предприятието, информира за фазите на развитие на ръждивата борова листна оса, начините на обследване и прогнозиране на бъдещи нападения.

Като цяло състоянието на иглолистните гори, които са по-податливи на нападения от вредители, тъй като са залесявани на нетипични за тях места с противоерозионна цел, е сравнително добро, въпреки настъпващите промени в климата, обобщи инж. Дамянов. По думите му вече е преминала инвазията от корояда по белия бор и към третата година почти са изчистени нападнатите култури. В момента основната задача на експертите е да се наблюдава естественото възобновяване в освободените площи и ако липсва, да се извършва залесяване. Тази година ЮЗДП ще залеси над 4500 дка, като една голяма част са в площите, които пострадаха при пожара в Кресна и Симитли.