934 000 лв. получи Бюрото по труда в Кюстендил по „Заетост за теб”, има лек спад в безработицата

Работодателите от Кюстендил проявяват голям интерес към мерките.
  • Работодателите с голям интерес към мерките за подпомагане на засегнатите от кризата с коронавируса

Голям интерес и активност проявиха работодатели от Кюстендил към националната кампания на открито „Новите мерки по Ваша мярка”. Това заяви директорът на Дирекция „Бюро по труда” в Кюстендил Юлиана Хаджиева, която разясни на работодателите какво представляват мерките за подпомагане на засегнатите от кризата с коронавируса.

„В първия ден имаше голям интерес от страна на работодатели от най-различни сектори – хотелиери, ресторантьори. Това са едни от най-засегнатите браншове. На втория ден от кампанията работодателите бяха от най-разнородни сектори и области. Имат желание за кандидатстване. Кампанията върви много добре. Имаме вече подадени заявления за кандидатстване”, каза Хаджиева. Тя уточни, че транспортните фирми, ресторантьорите и хотелиерите проявяват интерес към мерките по режима 60/40 и предложението на тази мярка, както и към възможността да получават по 290 лева. Другите работодатели от сектор производство проявяват интерес към новия дизайн на мярката 60/40, както и към проекта по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” – „Заетост за теб”. По този проект се дава възможност работодателите да наемат допълнителен персонал и така да запълнят местата, овакантени по време на пандемията.

Юлиана Хаджиева

„Ние не сме спирали да водим разговор с работодателите. Тези инициативи ни дадоха възможност да се срещнем с по-голям кръг от тях, но ние сме в непрекъснат контакт с тях. Много от нашите работодатели се възползваха от първия вариант на мярката 60/40, а и фактът, че тези два дни голяма част от тези работодатели бяха тук, това ни дава основание да смятаме, че интересът към всички режими е голям и голяма част от работодателите ще се възползват и повече от една мярка”, каза още Хаджиева. Тя заяви, че за община Кюстендил има разпределени 843 134 лв., за Трекляно са малко над 46 000 лв., а за Невестино – почти 45 000 лв., или общо за общините, които се обслужват от Бюрото по труда в Кюстендил, сумата по проект “Заетост за теб” е 934 000 лв.

Директорът на Дирекция „Бюро по труда” даде разяснения и отговори на всеки въпрос.

Директорът на Бюрото по труда посочи, че към края на месец юни равнището на безработица е 12,4%, в цифри това е 3308 души. „През последните месеци безработицата запазва едно постоянно ниво, а за месец юни имаме лек спад. Има и леко раздвижване на пазара на труда. Работодателите вече обявяват свободни работни места и на първичния пазар на труда. Безработните лица проявяват интерес към проекта „Заетост за теб”, който пряко ги касае. Има вариант те да бъдат наети от работодатели, обявили свободни работни места. Вече има и първите договори, сключени по този проект. Пазарът е динамичен. Определено най-много работни места се обявяват в секторите търговия и услуги, ресторантьорство, шивашко и обувно производство”, информира Хаджиева и допълни, че сега се надява благодарение на тези проекти да има за тях глътка въздух.