Полина Богданова, Християна Гогева и Василиа Петрова с едногодишни стипендии от фолклорния конкурс “Пауталия 2020”

Коронавирусът не пощади и 14-ия музикален форум в Кюстендил  – само 50 млади изпълнители показаха таланта си

 

Полина Богданова от София, Християна Гогева и Василиа Петрова от Кюстендил са тазгодишните стипендианти на Четиринадесетия международен фолклорен конкурс „Пауталия 2020” в Кюстендил.

Коронавирусът остави отпечатък на музикалния форум, който тази година събра на сцената едва 50 млади талантливи изпълнители и се проведе само в един ден. На традиционния форум нямаше изпълнители от чужбина, а в залата на читалище “Братство” уникалните изпълнения можеха да чуят и аплодират единствено членовете на журито и преподавателите на участника.

Организатори на събитието бяха община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на Министерството на културата на Република България и читалище „Пробуда 1961” и се проведе под патронажа на кмета на Кюстендил Петър Паунов. На откриването присъства зам.-кметът Светослав Василев и председателят на читалище “Братство” Иван Андонов. Специален поздрав бе прочетен от министъра на културата Боил Банов.

Конкурсът е включен в Културния календар на Министерството на културата и в Програмата за подпомагане на даровити деца в България.

Тази година взеха участие само индивидуални изпълнители по народно пеене в три възрастови групи – до седми клас; до единадесети клас; до 30 г.

Бяха присъдени три едногодишни стипендии на Полина Богданова от София, Християна Гогева и Василиа Петрова от Кюстендил. Бяха дадени и три награди – целева финансова подкрепа на Емилиана Маркова и Ана-Мария Николова от Кюстендил и Йоана Левчева от Бобов дол.

Специалната награда на журито получиха Симона Петрова и Димана Крумова от Кюстендил, както и Пламена Цветкова и Борислав Борисов от София.

В журито на конкурса бяха едни от най-утвърдените имена в областта на народната музика с председател доц. д-р Георги Петков, Олга Борисова, Димана Боянова, Цветелина Вельовска, Стойка Германова, Ралица Базайтова, Светла Цветкова, Адела Харалампиева и Слава Соколова.

Всички отличени можете да видите ТУК!