Дупница влезе със 7 обекта в Националния регистър на туристическите атракции

Седем забележителности в Дупница и района са вече в Националния регистър на туристическите атракции на Министерството на туризма, обявиха от общината. Още няколко обекта в града могат да добият такъв статут, ако се подобри инфраструктурата при и до тях, коментират експерти.
В националния регистър на Министерството на културата вече попадат Часовниковата кула, Тюрмето или Джамията, която е изложбена зала, Околийската къща, която е галерия, къщата музей “Жельо Демиревски” с етнографска спирка в нея, древното селище с некропол “Св. Спас” край с .Червен брег, черквата “Възнесение Господне”, крепостта „Кулата” над града. Повечето от тях са в града, до някои обаче няма изграден асфалтов път и достъпът е труден.

Часовниковата кула е символ на Дупница и се намира в Градската градина. Използва се първо като наблюдателница до 18-и век, ще бъде реставрирана с пари по европрограма. Кулата е приспособена за часовникова в последната четвърт на 18-и век по поръчение на дупнишкия аянин Сюлейман-Карагалията. През 1993 г. задвижването на часовниковия механизъм е преработено основно, съобразно новите технологии. Повече от две години часовниковият механизъм обаче е спрял. Старият механизъм ще остане като музеен експонат, а в кулата ще бъдат монтирани няколко монокъла. Ремонт ще има и на компрометираната дървена фасада. Построена е през 1782 г. като бейска бойна кула с четири мазгала (бойници) за отбрана. Кулата е с трапецовидна форма с дължина на страната от 5,5 м и височина от 17,2 м.

Джамията се намира на централния площад „Свобода” срещу сградата на читалище „Зора” и е една от архитектурните забележителности в града. Джамията е построена на десния бряг на река Бистрица. Според редица източници джамията датира още от късните години на 15-и век, но точна година на изграждането й не съществува. Според историческата литература, построяването й е извършено върху основите на православна черква. В основата й има вградени плочи с християнски символи. Легенди разказват, че някога на това място се е издигал манастирът „Св. Георги”, други предания говорят, че е построена върху древно оброчище на св. Харалампий. Веднага след Освобождението на България от турско робство се събаря минарето й. Все пак се запазва сградата като паметник на културата заради внушителната й възраст. От Освобождението до 1922 г. Джамията е била окръжен затвор – тюрма, откъдето идва и популярното име на старината – Тюрмето. След това е използвана за археологически музей, а по-късно и като салон за спорт. Архитектурен паметник на културата е в ансамбъл с Околийската къща. Днес Джамията в град Дупница е превърната в изложбена зала за творби на местни и други художници.

Околийската къща се намира в непосредствена близост с Джамията. Изградена е през Възраждането. Служила е като конак – административна сграда на турската власт. След Освобождението е закупена и е принадлежала на Янаки Бисеров – Околията, откъдето е станало известно и наименованието й. През 1972 година е обявена за паметник на културата и архитектурата. В нея се излагат най-различни произведения на изкуството на видни творци от областта и цяла България. Освен това се осъществяват много изложби, поетични вечери, представяния и други.

Къщата музей „Васил Демиревски – Жельо“ е открита през 1984 г. Той е участник в съпротивителното движение (1941-1944) и във Втората световна война – заключителна фаза. Секретар на Окръжния комитет на БРП (к) в родния му град Дупница. Създава и ръководи Дупнишкия партизански отряд. Ръководи Жабокрекската акция. Васил Демиревски загива на 30.10.1944 г. при атака на кота 711, Ястребац. Известно време къщата музей бе превърната също в изложбена зала. Пред къщата е изграден паметник на Васил Демиревски.

Само на 12 минути път от Дупница се намира село Червен брег. На 1,5 км северозападно от центъра на селото се намира раннохристиянска базилика и късносредновековна църква „Св. Възнесение Господне” – „Св. Спас”. Представлява еднокорабна засводена църква с частично запазени стенописи в два слоя по южната и северната стена, както и в апсидата, датиращи от 12.-13. век. Църквата е построена върху по-стара раннохристиянска базилика от 4.-6. век.

Сега продължават реставрационните дейности по древното селище Св. Спас при Червен брег.

На хълм Кулата са съчетани три паметника от различни епохи. Най-ранните следи от човешко присъствие на билото на хълма се отнася към втората половина на 5-и век пр. Хр. През 4.-6. век на хълма е съществувала византийска крепост с две кули. От крепостта се открива широк изглед към Драгойна могила и Горно поле на Дупнишката покрайнина, където е минавал пътят Пауталия-Германея през античната епоха. Крепостните стени обграждат площ от приблизително 3,5 дка. През втората половина на 6-и век крепостта е изоставена и опожарена. През 12-и век на хълма е съществувала отбранителна кула, откъдето произлиза наименованието му. През 1933 г. е изградена костница с паметник на загиналите дупничани във войните за национално обединение от 7-а рилска дивизия.

До всичките 7 обекта, включени в Националния регистър на Министерството на туризма, е осигурен безплатен целогодишен достъп, като амбициите на общината са състоянието на обектите да се подобрява и да се осигуряват по възможност и туристически беседи.