Защо СДС предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията? 

За 30 години се показаха всички несъвършенства на сегашната Конституция, в която така са заложени капаните, че да се генерира конфликт между различните съставни части на държавното управление. Всичко това води до голямо обществено напрежение и сред парламентарните, но и сред извънпарламентарните партии. Ние, от СДС, считаме, че е настъпило времето за промени в Конституцията. Предлагаме на всички партии – парламентарни и извънпарламентарни, и активните граждани, които искат промяна на модела, а не просто смяна на едни управляващи с други, да изложат своите идеи как да постигнем това.

Ако започнем сега, ще има достатъчно време предстоящите избори през март 2021 г. да бъдат свикани за велико, а не за обикновено Народно събрание.

Само с диалог и разум можем да вървим към една по-добра и справедлива България!

Според СДС първите стъпки за смяна на модела са:

промени в Конституцията;

мерки за ускорен растеж на икономика и инвестиции;

справедлив изборен процес;

върховенство на закона и правосъдна реформа.

Още миналата година СДС предложи промени в Конституцията. Именно така ще се стигне до истинска промяна, а не до постоянно възпроизвеждане на едни и същи политически представителства, които три десетилетия работят с Конституция, наложена от комунистическата партия и приета с компромис през 1991 г. Това предизвика гладната стачка на 39-те депутати от СДС в 7-ото ВНС, които не я подписаха.

Днес България е част от европейската демократична общност и трябва да върви в крак с промените на времето. Реалностите са много по-различни от тези преди 30 години, очакванията на хората – също. Ясно е, че има системи, които не работят и буксуват, че обществено-политическите отношения трябва да бъдат преразгледани и за проблемите да се търсят най-добрите и гъвкави решения. Това може да стане само ако се даде възможност и на представители на активните и почтени граждани, които не са обвързани с партии, да имат шанса да бъдат избрани в 200-те мажоритарни мандата във ВНС и така реално да участват в изготвянето на новия основен закон на държавата.

Промените и мерките, които СДС предлага, са следните:

ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА:

1.Свикване на Велико народно събрание. Промяна в Конституцията и разпускане на института ВНС.

  1. Състав на Народното събрание:

Двукамарен парламент:

Горна камара с мандат 5 години, избрана мажоритарно, на базата на съответните избирателни райони, с равен брой народни представители от всеки избирателен район, независимо от населението

Долна камара с мандат 4 години – пропорционално избрани народни представители, отговарящи на броя на населението в съответните избирателни райони

Общият брой на народните представители от двете камари може да бъде редуциран.

  1. Избиране на президента от Народното събрание с 2/3 на съвместното заседание на двете камари.
  2. Отпадане на длъжността вицепрезидент. При невъзможност президентът да изпълнява функциите си, те да се поемат от председателя на Горната камара, като до 60 дни се избира нов президент.
  3. Ново административно деление и намаляване броя на общините, с цел подобряване качеството на обслужване на гражданите и отговаряне на европейските стандарти.

– Въвеждане на второ ниво на местно самоуправление и пряк избор на областни управители и областни съвети.

– Финансова децентрализация и оставяне на част от данъците в общините и регионите

  1. След избиране на „тримата големи“ в съдебната система от ВСС техните кандидатури да подлежат на одобрение с 2/3 от Народното събрание на съвместно заседание на двете камари, след което Президентът да издава Указ за назначаването им.

МЕРКИ ЗА УСКОРЕН РАСТЕЖ НА ИКОНОМИКАТА И ИНВЕСТИЦИИ:

– Намаляване на данъчната тежест

– Промяна на подхода на държавата към чуждите инвестиции и родните предприемачи, чиято инициатива често се възпрепятства от корупция, разрешителни режими, непредвидима бизнес среда, осигурителни прагове и т.н.

– Удвояване на БВП за следващите 10 години, за което ще спомогнат всички горепосочени стъпки.

СПРАВЕДЛИВ ИЗБОРЕН ПРОЦЕС:

– Активна регистрация на желаещите да гласуват, включително и в деня на изборите

– Машинно и електронно гласуване

ПРАВОСЪДНА РЕФОРМА:

– Бързо и справедливо правораздаване чрез съкращаване на допустимите срокове

– Равнопоставеност на страните в съдебния процес

Убедени сме, че ако се постигне политическо съгласие по горните предложения, ще постигнем качествен скок в нашето историческо развитие като нация и общество.