Евакуираха 80 000 души от курорт във Виетнам заради 3 положителни проби за коронавирус

Испанският регион Каталуния ще реши дали да въведе по-строги карантинни мерки, ако в следващите 10 дни ситуацията не се подобри.

Все повече държави въвеждат специални мерки при пътуване. От днес със сертификат за отрицателен PCR тест, не по-стар от 3 дни, се влиза в Австрия. А заради случаи на коронавирусна инфекция Виетнам евакуира близо 80 хиляди души от град Дананг.

След 3 положителни проби за коронавирус през почивните дни виетнамските власти наредиха евакуацията на 80 хиляди души, предимно местни туристи, от популярната дестинация Дананг. Операцията ще отнеме поне 4 дни, като на ден ще бъдат извършвани по около 100 полета до 11 виетнамски градове. Благодарение на бързата и адекватно наложена карантина Виетнам до момента има малко над 400 заболели от COVID-19 и нито един смъртен случай.

В Саудитска Арабия продължава мащабното дезинфекциране на свещените за мюсюлманите места в Мека. От утре започва традиционният Хадж и за първи път в съвременната история, заради пандемята, само 1000 души ще се включват в поклонението. Обикновено то събира в Мека и Медина по над 2,5 млн. мюсюлмани от цял свят.

Амбицията на САЩ е от септември месечно да се правят по 65 милиона теста за коронавирус, обяви представител на здравното министерство. В момента на ден се правят по около 770 хиляди теста, целта е да се ускори процесът на получаване на резултатите. В Айова почетоха паметта на жертвите на инфекцията, като поставиха обувки в централните части на столицата на щата Де Мойн.

Нов антирекорд в Австралия – за денонощие са регистрирани над 530 нови случая на инфекцията. Стремително се увеличава броят на заболелите в Иран – за денонощие случаите са над 2300, а починалите – 216. А тенденцията е тревожна, защото през изминалите 4 дни случаите на COVID-19 по света са се увеличили с един милион и общият им брой вече е повече от 16 милиона и 200 хиляди./БНТ