Маурицио Сари счупи рекорд в серия А с титлата на „Ювентус”

Роналдо спечели трофей №31

61-годишният италиански специалист Маурицио Сари, под ръководството на когото „Ювентус” спечели първенството на Италия този сезон, стана най-възрастният треньор, който печели “скудетото”. Сари се пребори за първата си титла в Серия “А” на възраст 61 години и 198 дни, което е рекорд. Досега постижението принадлежеше на шведа Нилс Лидхолм, извел „Рома” до титлата на възраст 60 години и 219 дни през сезон 1982/1983. Трети в тази класация е Вуядин Бошков от Югославия (60 години и 10 дни), триумфирал със „Сампдория” през сезон 1990/1991. Маурицио Сари за първи път в кариерата си изведе отбор до златните медали в първенство. Този трофей стана втори за специалиста, който спечели и Лига Европа с „Челси”.

35-годишният Кристиано Роналдо пък за втори път стана шампион на Италия и вдигна трети трофей с екипа на “старата госпожа”, след като спечели и Суперкупата през 2018 г. Португалската звезда има всичко 31 трофея в клубната си кариера – един със „Спортинг”, 9 с „Манчестър Юнайтед”, 15 с „Реал” и 3 с „Ювентус”. Още два Роналдо спечели с отбора на Португалия – Евро 2016 и Лигата на нациите през сезон 2018/2019.

„Ювентус” победи „Сампдория” с 2:0 в двубой от 36-ия кръг на Серия А и спечели за 9-и пореден сезон титлата в Серия А. След няколко грешни стъпки в последните мачове момчетата на Маурицио Сари стигнаха до успеха над Самп и са недостижими на върха за преследвачите си. Головете за успеха реализираха Кристиано Роналдо и Бернардески, а гостите доиграха и двубоя с 10 души след втори жълт и съответно червен картон на Торсби в 77-ата минута. Роналдо пропусна и дузпа в края на мача.  Наставникът на „Ювентус” Маурицио Сари трябваше да направи две принудителни смени през първата част. Първо в 29-ата минута играта напусна Данило, който отстъпи мястото си на Бернардески. Пет минути преди края на първата част Пауло Дибала също трябваше да отстъпи мястото си на Игуаин.

След успеха „Ювентус” има вече 83 точки, а вторият „Интер” е със 76, третият „Аталанта” е със 75. „Сампдория” е на 15-ото място с 41 точки.