Създават галерия с графитите на открито в Кюстендил

Младите кюстендилски творци от художествената школа “Новите майстори” започват до дни нов street проект, който ще постави и началото на нова мащабна творческа акция. “Така, освен галерията на Майстора, ще имаме и галерия на открито – с изкуството на 20-и век – графитите”, разказа ръководителят на школата – педагогът и художник Евгени Серафимов.
Осъществяването на новия urban проект ще започне в облагороден от местни жители квартал в града, който доскоро е бил подобно на бунище място. “Създавайки това място за отдих с детски кът, хората са показали, че градът сме ние и когато виждаме красивото, можем да го постигнем”, каза Серафимов.
В района ще бъде създаден огромен стенопис в стила на световноизвестния артист Банкси като комплимент към неговото творчеството, разказа художникът. На стенописа пък ще бъдат пресъздадени хората от квартала, направили градинката. Изобразени ще бъдат и техните деца, които ще пускат хвърчила високо над главите си.
“Смятаме, че това е ново начало за Кюстендил и имаме още много идеи в тази посока – какво по-хубаво от това за всички гости на града да имаме и една голяма галерия на открито”, посочи художникът. Той отбеляза, че трима от неговите ученици от тази година ще бъдат студенти в НХА, а други двама са приети да учат дизайн.
“Кюстендил доказва, че художествената школа в града съществува, а младите хора растат и се превръщат в бъдещи творци”, допълни Серафимов.