Италия удължи извънредното положение

Италианският парламент подкрепи удължаването на извънредното положение в страната във връзка с пандемията COVID-19. Премиерът Джузепе Конте направи предложение за разширяване на мерките за борба с коронавируса и за възстановяване на страната след епидемията в горната камара.

Той определи удължаването на извънредния режим като необходимо преди всичко, защото данните на Научно-техническия комитет, създаден при италианското правителство, “показват, че вирусът продължава да се разпространява”. Освен това премиерът подчерта, че без удължаване на извънредното положение настоящите правителствени разпореждания, без които би било практически невъзможно да се ограничи разпространението на коронавируса, ще станат невалидни.

“Извънредното положение е основата за активиране на правомощията, необходими за бърза реакция при извънредни ситуации. Тези правомощия включват предприемане на мерки, които без такива основания не могат да бъдат приложени със същата скорост”, каза Конте.

Той отбеляза, че въпросът за удължаването на режима е бил обсъден на сутрешното заседание на Министерския съвет, но самото решение беше предложено да бъде разгледано от законодателния орган.

След приключване на речта на премиера парламентът прие резолюция на мнозинството, която “възлага на правителството да определи 15 октомври като дата за прекратяване на извънредното положение в страната”, се казва в съобщение на уебсайта на камарата. 157 сенатори гласуваха „за”, 125 парламентаристи се противопоставиха, трима се въздържаха.

Според местните медии първоначалната дата – 31 октомври – е изместена с две седмици по време на преговори между представители на правителството и различни партии от управляващата коалиция. /БГНЕС