Скъпа, Ан…

Ан е нашата помощничка и съветничка в житейските ситуации. Има ли проблем – тя е готова да помогне със съвет. Как да постигнем вътрешен мир и да преодолеем труден момент? Как да се научим на търпение и как да се справим с изпитанията, които ни поднася животът? Когато се колебаем какво решение да вземем – Ан е насреща.
Готови сме да споделим нейната мъдрост с вас – нашите читатели. Попитайте Ан и тя ще ви посочи верния път.
Ан ще отговори на всички въпроси и проблеми, които вълнуват читателите на „Вяра”. Пишете ни на имейл balgarkanews@gmail.com за рубриката „Скапа Ан”


Скъпа Ан,
На 43 години съм. От около година съм разведена.Раздялата с бившия ми мъж беше много трудна и месеци наред се чувствах много зле. Когато срещнах Илиян, се вкопчих в него и в обещанията му за хубав живот. Той беше много различен от първия ми мъж. Говореше ми нежно, правеше ми комплименти, гледаше ме влюбено. Много скоро заживяхме заедно. И тогава започнах да усещам, че ме лъже. Срещаше се с бившата си жена зад гърба ми, излизаше на кафе с колежки, пишеше си вечер със стари приятелки във фейсбук. И през цялото време отричаше, че го прави. Започнах да го следя и да го контролирам, а той съвсем се отдалечи. Вече не можем да разговаряме спокойно. Държим се като врагове, а не като влюбени. Обичам го и затова се страхувам да прекратя тази връзка. Освен това ме е срам, че хората ще си създадат лошо мнение за мен – все пак това е втори мъж, с когото не успявам да имам щастлив съвместен живот. От друга страна, не мога и да продължавам да живея така, в ревност и несигурност. Какво да направя?
М.А.

Скъпа М.А.,

Доверието в една връзка е фундаментално, а при вас то очевидно е нарушено. Позволи ми да се опитам да анализирам възможните причини, преди да те посъветвам как би могла да го възстановиш. Направи ми впечатление изразът, който си използвала, описвайки отношението си към Илиян – „вкопчих се в него”. Когато една жена, в силното си желание да притежава даден мъж, се опита да го обсеби, обикновено той се отдалечава. На едно невидимо, психологическо ниво, той усеща този емоционален натиск и започва да се затваря в себе си, бранейки пространството си. Възможно е Илиян наистина да ти изневерява с други жени, но е възможно и да има с тях само приятелски отношения. Натискът, който оказваш върху него, го кара да те лъже, което е като своеобразен протест и същевременно начин да си спести неприятностите.

Желанието за контрол винаги има своите по-дълбоки причини. Обикновено то е свързано с ниска себеоценка, с емоционални травми от миналото, със страх, че можеш да бъдеш предаден или изоставен. Опитай се да намериш причината за твоята потребност да упражняваш контрол и ще разбереш, че проблемът е в теб самата. Илиян просто провокира страховете, които така или иначе вече носиш в себе си.

Освен това, ако непрекъснато го критикуваш, го караш да се чувства лош и неспособен. Това е един от най-бързите начини, по които можеш да отблъснеш един мъж. Ако само ти знаеш кое е най-добро във взаимоотношенията ви и се опитваш да го налагаш, това е отново форма на контрол. И те приближава до ролята на родител, а не на любима жена. Това със сигурност ще унищожи интимността между вас и ще ви постави в друг тип взаимоотношения.

Моят съвет към теб, скъпа М.А., е да решиш дали искаш да изградиш щастлива връзка с Илиян, започвайки промяната от себе си. Взаимоотношенията се градят на основата на взаимно разбиране и компромиси, на умението да се поставиш на мястото на другия и да се опиташ да разбереш как се чувства той. Ако успееш да го направиш, ще разбереш по-добре мотивите му и ще ти бъде по-лесно да имаш адекватно поведение.

Можеш да избереш да се довериш на любимия човек, да му дадеш свобода да бъде себе си и същевременно да дадеш това право и на теб самата. А можеш и да продължиш да живееш, измъчвана от съмнения и страхове. Изборът е само твой!

С уважение: Ан