Наплив за помощи за отопление в Дупница

Сградата на „Социални грижи”
  • Граждани: При подаването на заявленията хора се блъскат, не спазват дистанция, не носят маски

  •  Директорът Крушовска: Осигурили сме приемна, дезинфектанти и всичко необходимо

Ръст на социално слабите, които искат помощ за отопление през предстоящия зимен сезон, отчитат в Дирекция „Социално подпомагане” в Дупница. До момента са приети около 1550 заявления, при общо 2600 за миналата година. Във връзка с кампанията в редакцията на „Вяра” постъпи сигнал за струпване на много хора в дирекцията, подаващи документи, но без спазване на задължителните изисквания заради извънредната епидемична обстановка в страната. „В „Социални грижи” хората се трупат на опашки, за да подават документи за помощи за отопление, които не спазват никаква дистанция. Те се блъскат, нямат маски, страшно е”, гласи сигналът. При проверка на място установихме, че някои от посетителите във ведомството са с маски, но има и такива, които не ползват защитното средство. За коментар потърсихме директора на „Социално подпомагане”. „На партера сме подсигурили приемна за подаване на документи за целева помощ, която работи от 9 до 17,30 часа.

В коридора на дирекцията имаше само двама души, които бяха без маски.

Поставили сме много големи табели за задължителна маска. Поставили сме столове, които са на разстояние метър и половина-два. На масата сме сложили дезинфектант за ръце – с подложка, с табло как се попълват заявленията. Има и столове до масата, на която могат да пишат. Поставили сме и големи табели със срока на подаване на тези заявления – от 1 юли до 31 октомври. Разбира се, не е възможно всички да подадат през м. юли. Миналата година имахме 2600 заявления, а сега са над 1500 и сме още 30 юли. На приемната приемаме всеки ден, без обедна почивка. Обслужват се, на момента се въвеждат в системата и се дава изходящ номер на лицата. Така че сме осигурили абсолютно всички условия. Дори слизаме от време на време, въдворяваме ред – да спазват дистанция, да носят маски. Направили сме всичко възможно”, каза Калинка Крушовска – временно изпълняващ длъжността директор на социалната служба. На въпроса установявали ли са хора без маски и какво предприемат в такива случаи, шефката на „Социално подпомагане” отговори: „Това, което правим, е предупреждение. И се оказва, че хората си имат маски в чантите и веднага си ги слагат. Табелите са толкова големи – както за приема, така и за маските. Дори на самата табела за носенето на маски задължително сме направили една черно-бяла маска. Там сега е просторно, хладно”. На въпроса често ли се случва да има хора са без маски, Калинка Крушовска отвърна: „Не, поне аз когато съм слизала, хората задължително си носят  маски. Това, че те самите се блъскат и не спазват ред, не е наша вина”. Директорката подчерта, че спазват сроковете, в които трябва да бъдат обработени документите, въпреки че служителите не достигат. „Знаете, че социалните работници сме в ограничен състав – все пак това е държавна администрация. Скъпо ни е времето, за да обработим, за да излезем със заповед по всяко подадено заявление, но спазваме сроковете.” От дирекцията отбелязаха, че подпомагането се отпуска на базата на таблица, като достъпът за различните социални групи е различен. Очаква се помощи да получат одобрените миналата година, стига да нямат сделки, прехвърляния на имоти, фирми ЕООД-та и т.н.

Както съобщиха преди дни от Министерството на труда и социалната политика (МТСП), целевата помощ за отопление се увеличава с 30 лв. и тази година ще е в размер на близо 500 лв. Тя се отпуска за пет месеца – от 1 ноември до 31 март. Заявления се подават до 31 октомври в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) по настоящ адрес, чрез ПИК или електронен подпис в Системата за сигурно електронно връчване, както и по пощата. Всеки, желаещ да кандидатства, може да получи необходимите документи за попълване на място в ДСП или да ги изтегли от страницата на Агенцията за социално подпомагане. При разглеждането на заявленията се взима предвид дали човекът е с увреждане, дали има деца и др. Средномесечният доход за последните шест месеца на кандидатите трябва да бъде по-нисък или равен на коефициент, базиран на възрастта и семейното им положение. Увеличението на пенсиите от 1 юли 2020 г. с 6.7% няма да се отрази на правото на достъп до този вид помощ, припомнят от МТСП. Първите одобрени заявления през юли 2020 г. ще бъдат изплатени след 15 август.

Юлияна КОЛЧАКОВА