След извънредното положение и кризата с Ковид-19: Имотният пазар в Дупница се раздвижва

От 550 до 1000 евро струва квадратен метър от жилище в централната част на Дупница.
  • Брокерът Даниел Каримов: Атрактивни остават къщите в Сапарева баня, жилищата скоро няма да поскъпнат, спад в цените може да има в края на годината

Имотният пaзap в Дупница след извънредното положение, въведено заради пандемията от новия коронавирус, ce съживява, констатират експерти. По данни на една от агенциите за недвижими имоти в града предишните нива си възвръщат и цените на имотите, и броят на сключените сделки. Както в цялата страна, и тук се забелязва по-голям интерес към селски къщи с дворове.

„След кризата пазарът на имоти в Дупница се раздвижва, наблюдава се активизиране и в момента е стабилен. Вече има повече сделки, като цената е същата, каквато беше преди кризата. Няма спад в цените. По-евтини са само по-неатрактивни имоти, намиращи се в крайни квартали, включително и в жк „Бистрица”, след ремонта, който беше извършен там”, коментира Даниел Каримов – брокер в една от компаниите.

В Дупница най-предпочитани от години са имотите в идеалния център и в кварталите около градинката „Левски”, магазин „Лидл”, „Развесена върба” и паметника на Жельо Демиревски. Те си остават за по-платежоспособните, което също е от години.

Жилищата в центъра на Дупница си остават най-предпочитани, но малко хора могат да си ги позволят.

Запазва се интересът и към имотите в Сапарева баня. Търсят се и къщи в сапаревобанските села Ресилово и Овчарци и в дупнишкото Самораново. Известно раздвижване има и за дупнишкото село Бистрица. Повечето от купувачите в тези населени места са от София. При земеделските земи в нашия район не се забелязва съживяване, категорични са посредниците в покупко-продажбата на недвижима собственост.

„550 евро на квадратен метър е цената на жилищата в централната част на Дупница, които са ново строителство, с направена шпакловка и замазка. При извършен ремонт цената стига 900-1000 евро/кв. м. Жилища старо строителство, в прилично състояние – независимо от това дали са с тухла, или панелни, са горе-долу с еднакви цени – 200-250 евро/кв. м.

В Сапарева баня цените са от порядъка на 600-700-750 евро/кв. м за атрактивните имоти. Това са самостоятелни къщи, търсени за преустройство в къщи за гости или за лични нужди”, обясни Даниел Каримов.

Поскъпване засега не се очаква. Спад също е малко вероятен. „Не очаквам поскъпване. Предполагам, че в близките 3-4 месеца цените ще задържат сегашните си нива. Понижение може да има евентуално в края на годината, но всичко зависи от ситуацията, в която ще бъде страната”, прогнозира Даниел Каримов.

Юлияна КОЛЧАКОВА