Отменят се всички тържества за празника на Самоков

Всички тържества и мероприятия за отбелязването празника на Самоков се отменят заради обстановката с Ковид-19, съобщиха от общинския пресцентър. Отменят се концертите, спортните мероприятия и турнири, изложби, детски и младежки празници, лятното кино, фестивалите и тържественият концерт заря. „Това е отговорност за здравето на гражданите. Мероприятията традиционно събират много хора и няма как да гарантираме спазването на дистанция и организация по спазване на противоепидемичните мерки”, обясни кметът на общината Владимир Георгиев.
Ще се проведе единствено църковната литургия по случай храмовия празник на Митрополитската църква и ще бъде раздаден курбан на 15 август – Голяма Богородица. На 16 август в храма „Рождество Богородично” – Бельова църква, ще бъде отслужена тържествена света литургия за св. мчк Симеон Самоковски.

В социалните мрежи самоковци подкрепиха решението. Росица Аршинкова коментира: „Всеки ден е празник, ако човек е добре! Дано се справим с вируса, а празници дал Господ!”

Стефка Димитрова допълни: „Важно е здравето на хората! Празникът е хубав, когато няма напрежение. Пак ще има хубави дни, важното е да сме съвестни и да спазваме препоръките, за да се маха тази чума”. Жаклин Бозова също е категорична: „Важно е всички да сме здрави, и това ще отмине”.