Йорданка Чанева: Съвременното дете почти не чете. Компютрите изместиха книгите. Онлайн обучението затвърди този ефект

Йорданка Чанева
  • 2020 г. поднесе урок на всички ни. Бяхме поставени в непозната ситуация, каза кюстендилската преподавателка

Йорданка Чанева е един от любимите учители в ОУ “Проф. Марин Дринов” в Кюстендил. Зад гърба си има 26 години педагогически стаж само като старши начален учител. Завършила е ЮЗУ “Неофит Рилски”-Благоевград, а отминалата учебна 2019/2020 г. поведе към знания 7-ия си випуск първокласници. Коронавирусът обърка живота на всеки, но ето как той се е отразил и как е преминал за нея, родителите и малките човечета, както ги нарича Йорданка Чанева.

Г-жо Чанева, за първи път се наложи да завършите учебната година дистанционно, и то обучавайки деца от първи клас. Как протече процесът и имаше ли някакви затруднения?

– 2020 година поднесе урок на всички. Поставени в извънредната ситуация, реагирахме бързо и според възможностите си. Дистанционното обучение протече в електронна среда първо чрез социалните мрежи Facebook, Viber, Watsap, a след това в образователните платформи Ms. Teams и Skolo. То бе предизвикателство не само за учителите, но и за родителите и учениците. Ентусиазмът, с който бе посрещнато в началото, постепенно се изпари. Всички участници разбраха, че не е лека задача. Моите малки човечета в 1. клас достигнаха необходимото според държавните образователни стандарти ниво. Но на каква цена?

Липса на социални контакти, ежедневна помощ от родителите, занижаване нивото на самостоятелна работа. Факт е, че съвременното дете почти не чете. Компютрите изместиха книгите. Обучението в електронна среда затвърди този ефект.

Не напразно подчертах, че събитията поставиха всички в непозната ситуация и поднесоха урок. Всеки ще направи изводи за себе си.

Как децата приеха този начин на обучение и смятате ли, че това им допадна повече като начин на учене?

На първия учебен ден 

– В началото децата “прегърнаха” обучението в електронна среда, но много скоро започнаха да си липсват. Липсваха им игрите на живо, срещите с връстници, живото слово на учителя.

Като дългогодишен начален преподавател добихте ли ясна представа за нивото на подготовка на Вашите ученици?

– Искаме или не пандемията се отрази на всички – учители, ученици, родители. Родителите научиха, че училището и образоването на децата е продължителен процес, изискващ търпение и постоянство. Учителите в движение “скочиха” в територията, смятана от децата за приоритетно тяхна. Учениците погледнаха “даскалото” от друг ъгъл.

Училището дава възможност децата да придобият знания, но не само. То посредством учителя възпитава, създава социални умения, открехва пред първокласниците вратата към приятелства, детски лудории, калява характери.

Смятате ли, че пандемията ще се отрази като цяло на обучението по този начин, най-вече като знания и мотивация?

– Обучението в електронна среда е подкрепящо и не бива да бъде водещо. Мултимедийните продукти подпомагат обучението, но основните участници в процеса са учениците и учителят.

В заключение: съдбата води тези, които искат, и влачи тези, които не искат.

Дистанционното обучение изигра своята роля при създалите се обстоятелства – чрез него спасихме учебната година, запазихме здравето на децата и не само, но въпреки плюсовете неговата роля е подпомагаща. Нима медицина, стоматология, фармация… могат да се учат дистанционно!?

Възможно ли е според Вас за първи път да няма официален Първи учебен ден?

– Не бих могла да зная, но искрено се надявам учебната 2020/2021 година да започне и да завърши в присъствена форма.

В средата на лятната ваканция какво си пожелавате на Вас и децата?

– На моите малки човечета и на всички хора желая здраве, вдъхновение, дързост и увереност в благополучния изход от ситуацията. И още нещо: учете житейските уроци с мъдрост и кротост, всеки ден благодарете и правете добро, въпреки умората, въпреки тревогите!

 

Краси ЦЕНКОВА