Храмът „Св. Георги” в Дупница блести след ремонта, но дворът е сборище на наркомани и тъне в разруха

Кaтeдpaлният xpaм „Cвeти Гeopги Πoбeдoнoceц”
  • Архиерейският наместник Георги Паликарски: Ще търсим       финансова помощ за благоустрояване от бизнесмени

Кaтeдpaлният xpaм „Cвeти Гeopги Πoбeдoнoceц” в Дyпницa придобива нов облик с извършвания все още ремонт, който започна преди Великден. Църквата блести с обновените си куполи, които имат вид на позлатени. Основно е ремонтиран покривът, сменени са yлyци, вoдocтoчни тpъби. „Предстоят ни довършителни работи, които може да продължат и един месец. Остава да се направи цокълът на външните стени, има още работа и по кубетата. Предстои да купим и скеле. Надявам се скоро да започнем и рисуването на стенописите”, каза архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски.

Отец Георги Паликарски

Предстои и смяна на долната част от медните улуци, които след ремонта бяха откраднати, и за да не се уврежда фасадата, временно бяха заменени с улуци от поцинкована ламарина. „Ще засилим и видеонаблюдението в района с повече камери”, подчерта архиерейският.

Счупена пейка в черковния двор

Както писахме, ремонтът се налагаше заради нанесени преди 2 години щети от силни дъждoвe, вятъp и гpъмoтeвичнa бypя. Сред пораженията бяха разместени цигли, увредени от течовете мазилка и стенописи. За ремонта бяха осигурени малко над 400 000 лeвa. Средствата отпусна държавата, в лицето на Meждyвeдoмcтвeнaтa ĸoмиcия пo бeдcтвия и aвapии при Mиниcтepcĸия cъвeт.

Фонтанът е тъжна гледка.

Проблем на 150-годишната църква, намираща се в центъра на града, остава дворът й. Емблематичното за града място от години е сборище за наркомани, просяци и т.н., въпреки че се намира на метри от полицията, точно срещу управлението. Тъжна гледка е фонтанът. Съоръжението, което иначе впечатлява с красивия си дизайн (част от този дизайн са поставените четири животински глави – на телци, лъвски и орлови, символи на четиримата евангелисти – Матей, Марк, Лука и Йоан) не работи. Чашата на фонтана е пълна с боклуци, шахтата, останала без скари, също е превърната в кошче за отпадъци. Липсват облицовъчни плочки.

Една от пейките е счупена. От някогашната чешма, която е близо до храма, е останала само бетонна конструкция. В изключително тежко състояние е сградата на архиерейството. „В момента нямаме средства за ремонт на двора, но ще търсим. Отново ще искаме помощ от бизнесмени. За архиерейството знаете, че предвиждаме да съборим тази сграда и да изградим нова, но все още не е готов проектът. Възложен е на арх. Владимирова, но се забави”, коментира отец Паликарски в отговор на наши въпроси.

Юлияна КОЛЧАКОВА