В Бобошевско отчитат успехи в лова на диви прасета

Част от 9-а дружинка -Бобошево
  • Усойчани с близо 40 точни попадения, а 9-а дружинка – с 25

Ловци от Бобошевско се похвалиха с успехи по отстрел на дива свиня за отминалия сезон. С близо 40 точни попадения на излетите си за лов на едър дивеч дружинката на бобошевското село Усойка заема водещо място в Сдружение „Дупнишко ловно-рибарско дружество”, към което се числи. Усойчани са втори в класацията, водена само от дружинката на дупнишкото село Дяково. Дружинката ловува на площ от 5169 хектара, разположени в землищата на селата Усойка, Блажиево, Слатино, Бадино и Каменик, като ловците са от тези населени места и Дупница. Включва 69 души и е сред най-големите в региона.  Трета е по численост, предхождана от дружините на дупнишкото село Крайници и на курорта Сапарева баня. Съставена е от две групи. Основен за района е ловът на дива свиня. Ловуват се и пернати.

„Винаги сме от първите дружинки по отстрел на дива свиня. Сега сме на второ място след дяковци. Двете групи имаме около 40 прасета – горе-долу поравно.

Най-точните стрелци са Добромир Малчев и Георги Китанов

Методи Китанов

(бащата на председателя Методи Китанов, бел. авт.). И двамата отстреляха по три глигана по около 100 килограма”, каза председателят, който ръководи дружинката от 2 години. Ловците отбелязват, че дължат резултатите не само на точния мерник, но и на богатството на дивеч и грижите, които полагат за него.

„Има доста дивеч в нашия терен. И прасета, и сърни има. Тази година заради епидемията нямаше таксация, но миналата година бяха преброени 60 диви прасета. От прелетния дивеч, обект на лов, най-много са пъдпъдъците и гърлиците. Има и лисици, и чакали. Лисиците са повече към Бадино, а чакалите се срещат по ниското, около река Джерман. Миналата година имаше и доста присъствие на мечки. Срещаме ги в района откъм планината, към Бадино. Те са забранени за лов и ние спазваме закона. Нападения не сме имали. За разлика от предишни години, когато нападаха кошери, коне”, коментира Китанов. За грижите, полагани от ловците, председателят каза: „Грижим се и за дивечови ниви, сега имаме десетина декара, предимно овес. Имаме и три хранилки, които целогодишно работят постоянно”.

И още за дружинката. Неин секретар е Георги Цимев – полицай от отдела за тежки престъпления в полицията в Дупница. Ръководители на лов са Георги Китанов, Кирил Китов и Васил Блатски за едната група и Димитър Лозанов, Васил Димитров и Манол Цимев – за другата.

Методи Китанов

Най-възрастният е дядото на Методи – Методи Китанов Давишев.

На достолепните 88 години, той доскоро ходел на лов редовно. Отказал се миналата година и сега палмата на първенството по възраст носи предишният председател Стефан Малчев, който е на 71 години. Най-младият в дружината е 30-годишният фермер Кирил Билярски.

„Младите се учат от възрастните, от всекиго може да се научи нещо. Те са по-активни в лова на прелетен дивеч, докато по-възрастните предпочитат лова на дива свиня”, отбеляза председателят.

Дружинката разполага с три ловни вили – две в района на Бадино и една – в Каменик, разпределени в съотношение 2 към 1 в полза на втората група, която преди 6-7 години си изградила втората и по-нова хижа.

25 диви прасета отстреляла през сезона 9-а ловна дружинка –Бобошево, също част от Сдружение „Дупнишко ловно-рибарско дружество” – Дупница. Тази дружинка обхваща част от землището на град Бобошево и землищата на селата Доброво и Скрино, като в Бобошево има още една дружинка – 10-а, която ловува в района към Дупница, оттатък Струма. Ловното поле на 9-а дружинка включва площ от 2480 хектара. Ловците в нея са 36. В района се ловува главно дива свиня и прелетен дивеч.

В 9-а дружинка са категорични – отминалият сезон е бил най-добрият за последните години.

„Отчитаме много добър успех за сезон 2019/ 2020 г., тъй като от 20 години насам имаме най-добрия резултат – 25 отстреляни диви прасета. Предния сезон бяха 6. Заради пандемията сега не сме правили таксация, но миналата година отчетохме прираст на дивата свиня. Тогава резултатите бяха по-слаби, което се дължи на нас, ловците, но сега увеличението на популацията на дивата свиня се показа и в отстрела”, каза Стефан Лунджов. Лунджов е ловец от 1994 г., с два мандата като председател – първият от 1997-а до 2000 година и вторият – от 2006-а досега, управител на фирмена почивна станция в местността Липовица, намираща се между Бобошево и село Пастух, на 10 км от градчето край Струма в посока областния център Кюстендил.

Стефан Лунджов посочи и името на най-успешния ловец за отминалия сезон – Росен Миндев, отстрелял 7 диви прасета. През сезона паднали и хищници – 4 чакала и 5 лисици. Ловците срещали и вълци, но не успели да отстрелят.

„Имаме си и нашите корифеи, хора с история в дружинката. Единият е Райчо Паргов. Той е на 78 години. Беше шофьор на линейка в Бобошево, сега е пенсионер и редовно ходи на лов. Другият е Виктор Паргов, който е на 65 години, работи в „Напоителни системи” и също активен ловец. Двамата носят еднаква фамилия, но не са роднини.

Най-младият ни ловец е Емил Лунджов – моят син

Приехме го в дружинката на 19 години, сега е на 20. През 2017 г. беше републикански шампион по ловна стрелба. Студент е в Академията на МВР и също редовно идва на излетите ни”, разказа Лунджов.

Председателят е категоричен, че дружинката и климатът в нея преобразяват по-младите към добро и ги превръщат в ловци. В отговор на въпрос за наблюденията му по отношение на младото поколение ловци, част от които с мощните си джипове и модерното си оръжие в гората се изявяват като жестоки убийци на диви животни, коментира: „Наблюдавам един набор от 4-5 човека, на 31, 32, 33 години, които при нас се опитомяват. С напредването на годините те стават толкова съзнателни, изграждат се като ловци, а не като убийци, както казахте. Честно казано, възхищавам им се. В дружинката няма разправии, противоречия. Проблемите се поставят на масата, обсъждат се на събранията и се решават. Колективът ни е сплотен”. Както всяка дружинка, и тази има дивечови ниви, за които полага грижи.

„Със собствени сили на дружинката сме изградили ловния дом. Хижата се намира в местността Старчи стол, срещу пещерата на свети Иван Рилски, над Руенския манастир в Скрино. Поддържаме 13 декара дивечови ниви. Те са в землищата на Скрино, Бобошево и Слатино, засети предимно с грах и овес. Поддържаме и 4 автоматични хранилки – по 2 в землищата на Бобошево и Скрино, зареждаме ги с ронена царевица”, обясни Стефан Лунджов.

Юлияна КОЛЧАКОВА