СЗО: Пандемията е криза на века

  • Междувременно Русия се нареди на четвърто място в света по общ брой на заразените

 

Световната здравна организация (СЗО) трябва да използва съветите на своя извънреден комитет по Covid-19, за да предотврати общата умора в борбата с коронавируса. Като се има предвид икономическият натиск, това включва прецизирани и прагматични насоки за подходящ отговор на епидемията от Covid-19, съобщи експертната група в събота вечерта след проведен конферентен разговор.

Особено внимание трябва да се обърне на възможността и по-младото поколение да се почувства ангажирано с борбата с вируса. Комитетът, който СЗО свика по-рано тази година, също така подчерта необходимостта от стратегии за устойчив контрол на регионално, национално и глобално равнище поради вероятната продължителност на пандемията.

В изявлението си пред комисията председателят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес заяви, че пандемията е криза на века, последиците от която ще се усетят през следващите десетилетия. Експертите са били единодушни, че разпространението на вируса все още е „глобална пандемия с международно значение“.

Междувременно Русия отчете днес 5427 нови случая на коронавирус, с което общият им брой достигна 850 870, нареждайки страната на четвърто място в света, предаде „Ройтерс”. По данни на руския оперативен щаб за борба с вируса дневният растеж на този показател вече 12 дни не превишава 0,7 на сто. През изминалите 24 часа в Русия от коронавирусна инфекция са починали 70 души и смъртните случаи сред 145-милионното население стават общо 14 128, информира щабът. По изчисления на ТАСС коефициентът на разпространение на вируса в Русия е 0,98.

Броят на починалите от новия коронавирус в Латинска Америка превиши 200 000 в нощта на събота срещу неделя, сочат изчисления на „Ройтерс”, подчертаващи статута на региона като един от глобалните епицентрове на пандемията. Бразилия и Мексико, освен САЩ, отчитат повече жертви на вируса от всяка друга държава и заедно представляват около 70 процента от смъртността на регионално равнище.

И двете страни полагат усилия да балансират между необходимостта да ограничат разпространението на вируса с мерки за безопасност и опитите да отворят отново своите икономики, силно засегнати от кризата. Бразилия отчете дневен рекорд от 1595 смъртни случая по-рано тази седмица и още 1088 снощи.

Мексико регистрира 784-ма починали в събота и за първи път над 9000 новозаразени.

Другите латиноамерикански държави също се борят да овладеят ситуацията. Регионът прехвърли прага от 200 000 починали, след като Перу отчете нови 191 смъртни случая. /investor.bg