Кюстендилските съветници разсрочиха 245 700 лв. неплатени данъци на фирма IQ Logistik ООД

ОбС гласува и 202 хил. лева за двата футболни клуба в града

Неплатена сума за данъци в размер на 245 700 лв. към община Кюстендил от фирма IQ Logistik ООД бе разсрочена за връщане за 12 месеца. Това решиха общинските съветници по време на 10-ото редовно заседание на местния минипарламент. Сумата е за данъци от 2015 г. до момента и начислени лихви към нея.

До решението се стигна след дебати и дали да бъде приета докладната за разсрочване на голямата кюстендилска фирма за производство на дограма.

Имаше предложения месеците за връщане на задълженията да са 6, но то бе отхвърлено. От трибуната общинският съветник Валери Йовев изрази опасение, че след това решение може да дойде лавина от фирми, които също да искат разсрочване на данъчните си задължения към общината.

„Опасявам се да не отворим кутията на Пандора. Разбирам за една-две години да не са плащала данъци, но за 5 години това е направо несериозно“, коментира Йовев. За компромис призоваха съветниците Огнян Атанасов и Младен Ризов, като последният доуточни, че във въпросната фирма работят над 100 души. Атанас Гергинов също призова да бъде подкрепена докладната с аргументите, че ако фирмата стриктно плаща месечните си вноски, в общинския бюджет ще влязат и 10% от натрупаната лихва по дължимата сума и по този начин ще има средства за ремонт на детски площадки и градинки.

Друга докладна, която предизвика доста изказвания и коментари, бе гласуването на исканата финансова подкрепа от двата футболни клуба – “Кюстендил” и “Велбъжд”, съответно от 150 000 лева и 52 800 лева.

Сред разгорещени дебати съветниците решиха до месец да има среща между ръководствата на двата футболни клуба, като целта е разговори за обединение на отборите. Местният парламент натовари с изпълнението му председателя на комисията по спорт Кирил Станчев. Самият той попита защо е нямало представители на отборите на заседанието на комисията, за да им се задават въпроси. Бе доуточнено, че планът за развитие на ФК „Кюстендил“ не е утвърден от УС, а е подписан само от президента.

Най-разгорещен бе Кирил Станчев, който припомни, че миналата година от ФК “Кюстендил” са искали 100 000, а сега 150 000 лв. и попита за какво са им. “В предишни година са имали елитни групи, сега ФК “Кюстендил” ги няма, а там са големите разходи. Тук става въпрос за отбор в Трета югозападна лига. Колко от тези 240 деца ходят на тренировки и защо родителите им плащат такси, след като им гласуваме талкова пари? След 6 месеца може да поискат още 100 000″, изказа своето становище Кирил Станчев и излезе с предложение колегите му да гласуват отпадане на таксите на родителите, които плащат за тренировки на децата. Председателят на Общинския съвет Михаела Крумова заяви, че не могат да решават как едно юридическо лице да разпределя средствата си, но подложи предложението на гласуване и то очаквано не получи подкрепа от общинските съветници.

Преди докладната да бъде подложена на гласуване, Кирил Станчев и Огнян Атанасов призоваха „да се зарови томахавката“ и двата футболни клуба да се обединят. По този начин повече средства ще влизат в един отбор, който ще има по-големи шансове да влезе в професионалния футбол, а това неминуемо ще върне и хората по стадионите.

Съветникът Валери Йовев, като президент на ФК „Велбъжд“, бе категоричен, че ръката за обединение от тяхна страна е протегната. Заради конфликт на интереси той не участва в гласуването, а след дълги дебати бе гласувано ФК „Кюстендил“ да получи сумата от 150 000 лв. за предстоящия сезон, като средствата ще бъдат изразходвани за издръжка и участие на различни възрастови групи в първенствата и турнирите на БФС.

52 800 лева бяха гласувани за ФК „Велбъжд“, като средствата са за предстоящия сезон в Югозападната трета лига.