Съветниците намалиха с 2 лв. наема на кв. м в идеален център в Благоевград

Общинските съветници от Благоевград смениха председателите на четири общински комисии на последната си сесия. Заместник-председателите на местния парламент пък станаха четирима при досегашните осем. За тази цел ОбС избра съветниците Евгени Бибов, Мехмед Вакльов, Кирил Ваклинов и Гергана Муртова.

По време на сесията с 2 лв. бе намален наемът на квадратен метър в идеален център в Благоевград, като същевременно бе оттеглено предложението за увеличаване на наема на откритите площи на кварталите от 1,80 лв. на 3 лв. с ДДС.

Голям спор предизвика предложението на кметския екип за предоставяне на терен за изграждане на нов православен храм в областния център. Както е известно, от години Неврокопската света митрополия и община Благоевград се опитват да намерят терен, където да се построи нов църковен храм. Предишният екип в лицето на д-р Атанас Камбитов бе готов да предостави терен в района на бившите казарми, но след „смяната на караула“ в града настоящият кмет инж. Румен Томов предлага терен около открития кооперативен пазар.

А това предизвика бурни дебати; в крайна сметка всички се обединиха около идеята, че Благоевград има нужда от още един църковен храм, но кмет, ОбС шеф и общински съветници от различните партии ще проведат нов разговор с Неврокопския митрополит и едва тогава ще се вземе окончателно решение! Инж. Томов загатна, че в по-далечна перспектива ще се мисли и за изграждане на нови храмове в крайните квартали на Благоевград.