Отпускат 10 млн. лева за туроператорите

Министерството на икономиката пренасочва 10 млн. лева към Министерството на туризма. Средствата са предназначени за туроператорите и туристическите агенти. Това обяви министър Марияна Николова на брифинг.

Те ще бъдат под формата на de minimis. Очакваме схемата да заработи още през месец август. Няма да могат са се ползват посредници и консултантски услуги, допълни тя.

“Днес при премиера Бойко Борисов изслушахме представителите на Обединение “Бъдеще за туризма”. Преди седмица обединението поиска среща с премиера Борисов за изясняване на икономическата обстановка и набелязване на конкретни мерки за предотвратяване на фалити”, каза още Марияна Николова. Тя припомни, че от обединението са искали и спешен кризисен план.

Само дни след първата ни среща имаме разписан пилотен проект за около 10 млн. лв. и още в петък той беше подаден в Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”. „Тези пари, разбира се, не са достатъчни, но са глътка въздух за тях”, коментира Марияна Николова. „Кандидатстването ще е при облекчен режим и с бързи срокове”.

Проектът за 10 милиона лева в помощ на фирмите от туристическия бранш са част от предвидените милиард и 800 милиона по европейски програми. Определени са вече и критерии за кандидатстване на фирмите от сектора.

Желаещите да получат от помощта ще подават искане в Министерството на туризма. Могат да кандидатстват за помощ в размер на не повече от 10% от приходите за предходната година.

Схемата 60/40, която за туризма е 80/20, ще продължи да действа до края на годината, каза още Николова.

“Тази седмица, която измина, доста мерки бяха набелязани. Имахме и промяна в законодателството. Удължихме сроковете, в които може те да отсрочат своите задължения към своите клиенти. Това ще бъде до края на годината”, каза министър Николова. Министърът на туризма визира промените в Закона за местните данъци и такси, с които депутатите измениха Закона за мерките и действията за извънредното положение. Те предвиждат туроператорите, които са взели аванси от своите клиенти, да могат да го възстановят до края на годината.

Тя посочи, че ще се види дали може да се продължи схемата 60/40 до 1 май 2021-ва.

Всички тези средства ще се налеят в българската икономика, уточниха представители на Обединение “Бъдеще за туризма”, които също са на брифинга.

Николова уточни, че за екскурзоводите се предвиждат социални мерки.