Откриват новия мост в Генуа

Днес е официалното откриване на новия мост в Генуа. Той ще замени рухналия преди две години “Моранди”. Старото съоръжение се срути на 14 август 2018 година по време на силна буря, убивайки 43-ма души.

Новият мост на Генуа ще носи името “Свети Георги”. Той е дълъг малко над километър. Проектиран е от известния архитект Ренцо Пиано – издига се на 40 метра височина и e двойно по-широк в сравнение с предишния мост. 18 пилона държат новото съоръжение.

Строителните работи не бяха прекъсвани нито по време на наводненията миналата година, нито заради пандемията, поставила на изпитание италианската икономика. Стотици работници до последно изпипваха детайлите, поставяха осветление и боядисваха.

“Ние сме от Неапол. Ако не бяхме тук, мостът нямаше да бъде завършен”, обясни работник.

Мостът беше построен за рекордно кратко време благодарение на специален указ, чрез който беше заобиколена тромавата бюрокрация.

Официалното откриване е тази вечер в 19,30 часа българско време. На церемонията ще присъстват президентът Сeрджо Матарела и министър-председателят Джузепе Конте.

Президентският автомобил ще бъде първият, който ще премине по новия мост. Преди това Матарела ще се срещне със семействата на 43-мата загинали при срутването на “Моранди”. Близките на жертвите отказаха да присъстват на церемонията по откриването./БНТ