Новият водопровод, по който усилено се работи в дупнишкото село Бистрица, ще бъде финализиран до края на месеца, каза за „Вяра” кметът Кирил Огненски.

Припомняме, обединение „Бистрица 2019“ спечели поръчката, като предложи цена 1 839 500 лв. без ДДС. Прогнозният обхват за подмяна е 4,66 км. Амортизираната водопреносна мрежа е с най-големи загуби от всички населени места в общината и там авариите са доста чести.

Кметът Огненски коментира: „Водопреносната мрежа в Бистрица е крайно амортизирана. Радвам се, че сме към края на проекта. Повече от 50 години хората страдаха за вода, до края на лятото остава по-малко от месец и по чешмите ще тече вода по обновена водопреносна мрежа.

Нашето село е с най-големи загуби от всички населени места в района. Губят се около 78% от водата. Средно около две аварии стават на километър годишно, което е голяма загуба. Селото се разраства, а в същото време водопреносната ни мрежа е амортизирана, има много запушени тръби. Дължината му е около 5 километра, а осигурените средства – около 2 000 000 лева.

Факт е, че ще има сериозен дискомфорт у жителите, особено сега в летния период, но аз съм убеден, че хората ще проявят разбиране и най-вече търпение. В крайна сметка този дългогодишен проблем трябва да бъде разрешен, а без да има спиране на водата и ремонт, няма как да се случи. Досега жителите на селото проявяват разбиране, остана още малко и дискомфортът ще приключи”, категоричен бе Огненски.

Драгомира ЙОРДАНОВА