Почетоха паметта на загиналите във войните по време на литургия в 90-годишен храм в Гюешево

Навършиха се 90 г. от освещаването на храм-паметника “Св. Троица” в пограничното кюстендилско село Гюешево. По този повод с благословението на патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. литургия и бе почетена паметта на загиналите в Междусъюзническата и Първата световна война, съобщават на официалния сайт на Софийската епархия.

Архиерейската литургия бе възглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп. Помагаха му архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, енорийският свещеник Тодор Точев и духовници от околията. Празничното богослужение бе уважено от Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика и политики по военно-патриотичното възпитание“ в Министерството на отбраната, кмета на Кюстендил Петър Паунов, Татяна Георгиева, кмет на село Гюешево, и десетки родолюбиви жители.

По време на литургията еп. Поликарп произнесе заупокойна молитва за всички загинали по българските бойни полета и за жертвите на територията на село Гюешево.

През войните в началото на 20-и в. загиват много български войници и офицери. За да се увековечи тяхната памет и да се съхранят костите им, е изграден именно този храм-паметник, който се явява втори по рода си.

Църквата костница, строена в продължение на пет години, се състои от две части – храм, в който има св. престол и може да се отслужва литургия, и крипта под олтара, където е изградена костница. В нея са положени костите на 18 офицери и 1491 войници, паднали за българското обединение.

Храм-паметникът е осветен на 3 август 1930 г. от Софийския митрополит Стефан, в присъствието на военния министър генерал-майор Никола Бакърджиев, местната власт, представители на Св. Синод и много гости и поклонници, прекланящи се пред подвига на доблестните мъже, отдали живота си в името на Родината.