Πpoĸypиcтĸaтa Мария Жайгарова напусна общинската болница в Дупница

Πpoĸypиcтĸaтa нa общинската болница в Дупница Мария Иванова Жайгарова напуска здравното заведение. „Не ми се говори, няма да коментирам”, каза в отговор на наши въпроси Мария Жайгарова. Коментар отказаха и от общинското ръководство. „Мария Жайгарова е подала молба за напускане на 31 юли, мотивите й не мога да коментирам. По закон оставката може да бъде приета от Общинския съвет”, каза пиарът на общината Христо Апостолов, чрез когото зададохме въпроси и на кмета Методи Чимев. „Разбрах преди 3 дни за решението на прокуристката, тя ме уведоми, но все пак се надявам решението й да е плод на емоции и да бъде преосмислено. На тоя етап не желая да коментирам. Нямам достатъчно данни, а и нещата нещо не ми се връзват. Знам, че е много трудно и щом и тая борбена жена си вземе шапката и си тръгва, какво да говоря. Ще анализираме ситуацията с кмета Методи Чимев, ще решим какви мерки да предприемем и тогава ще предоставим информация и на медиите”, обясни председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов.

Припомняме, че Мария Жайгарова бе избрана за прокурист (търговски управител) на MБAЛ „Cв. Ивaн Pилcĸи” с решение на Общинския съвет от 15 декември 2017 г. Преди това – на 24 ноември 2017 г., с решение на местния парламент бе приет нов учредителен акт на лечебното заведение, предвиждащ възможността за избор на прокурист. Жайгарова застана начело на лечебното заведение след няколко неуспешни опита за избор на управител.

За времето, в което управлява болницата, успя да я стабилизира. По данни от отчета за миналата година, който бе приет на последното заседание на общинските съветници през м. юли, 2019 г. приключва за болницата с ръст в приходите от около 1 млн. лв. Задълженията са намалели на 1,4 млн. лв., от 1,9 млн. лв. за 2018 г.

Местната управа и групата на ГЕРБ в Общинския съвет стояха зад прокуристката от самото начало. Тя получи подкрепата на общинската власт и персонала на лечебното заведение и през м. април т.г., когато бе готова да подаде оставка заради излъчено по Нова телевизия разследване за извършени злоупотреби в столичната болница “Св. Анна“, където Жайгарова е административен директор.
„Заставам твърдо зад работата на Мария Иванова за направеното и продължаващо да прави за общинската болница в Дупница. Нямам какво повече да коментирам“, заяви тогава кметът Чимев. „Трябва да бъдем смирени в нападките си, да изчакаме становището на институциите, които извършват проверки“, коментира в този случай ОбС шефът Костадинов.

„В името на стабилността на МБАЛ „Свети Иван Рилски” ЕООД, която е в резултат от работата и дейността на прокуриста Мария Иванова Жайгарова от последните две години, изразяваме нашата подкрепа към нейната работа. За този период болницата от тежко финансово състояние достигна до стабилност и устойчиво развитие във всички свои дейности. Болницата беше окомплектована с необходимата апаратура и необходимите специалисти, което повиши качеството на лечебно-диагностичния процес и даде възможност на населението на община Дупница да получава качествена медицинска услуга. Колективът на лечебното заведение вярва в нейната почтеност и коректност”, казваха от персонала на здравното заведение в декларация, депозирана в общината и подписана от над 50 души от колектива.

Юлияна КОЛЧАКОВА