Депутатът Стефан Апостолов помогна на бедната двойка от Брежани

Цветанка Ангелова и Илчо Петков

Кметът Благой Стефанов съдействал за топъл обяд и други социални програми

ГЕРБ депутатът Стефан Апостолов от Симитли се е ангажирал да окаже помощ на Илчо Петков и Цветанка Ангелова, които чрез страниците на вестник „Вяра” помолиха добри хора за помощ. Разходът за наема им до края на годината е поет от Стефан Апостолов. Припомняме, двойката, която живее под наем в село Брежани, връзва двата края със 150 лв. на месец. Екип на вестника посети двойката, за да се запознае на място със ситуацията. По думите на кмета на селото д-р Благой Стефанов той е съдействал мъжът и жената да бъдат регистрирани на борсата за безработни и са оформили документи за програмата за енергийна помощ, като се надява да бъдат одобрени. Получават всеки ден топъл обяд. Според Цветанка обаче само единият от тях получава от топлия обяд, защото другият не е регистриран в селото.

Стефан Апостолов

Кметът на Брежани д-р Благой Стефанов се надява и те самите да положат усилие да излязат от тази ситуация, а той и колегите му ще им помогнат според силите си. Защото според думите му, и на мъжа, и на жената е предлагана работа, която те са отказали. А кандидатстването по каквито и да е програми са с фиксирани срокове и не могат да бъдат трайно решение.

Кметът на Брежани д-р Благой Стефанов

Цветанка Маркова Ангелова е родом от село Златна Панега, била е омъжена във врачанско село, вдовица и от една година живее в село Брежани. Опитала се да намери сродна душа в лицето на Илчо Петков. Взима наследствена пенсия от 150 лв. и това е единственият й доход. Може да гледа възрастни хора или пък да работи в кухня. За съжаление децата й не ги поглеждат. Има една дъщеря и двама синове, както и роднини в Брежани, затова е решила да си пробва късмета в селото. Започнала е да гледа болна баба срещу заплащане, но по думите й – „усилията бяха неимоверни, заплащането никакво”! Впоследствие роднините на жената са започнали да злоупотребяват с нея и нещастието й и затова се изнесла от техния дом. С Илчо се запознали по обява; срещнали се и се харесали, затова се събрали да живеят заедно. Илчо Славчев Петков е на 55 години, родом е от пловдивско село. Преди пандемията е работил като охранител и изкарвал над 1000 лв. от две места. Но заради кризата е безработен. За съжаление и той не е добре здравословно, затова не може да работи тежка физическа работа, но е убеден, че би могъл да работи такава работа, каквато изисква немного физическо усилие – например охранител, градинар, общ работник по строежите.

 

Георги АРГИРОВ