Актуално: Ограничения при пътуване извън България

Кои държави смениха режима за влизане на българи заради Covid-19

Редица държави продължават да променят режима за влизане на граждани от България предвид епидемиологичната ситуация от Covid-19 у нас. Вижте!

Украйна изисква от българи PCR тест при влизане в страната. Българските граждани, пътуващи от България до Украйна, вече трябва да представят PCR тест с негативен резултат, извършен в рамките на до 48 часа преди влизането в страната или да се подложат на 14-дневна карантина. Изискването се въвежда, след като украинските власти причислиха България към държавите от т.нар. „червена“ зона според разпространението на коронавируса. За това съобщи българското Министерство на външните работи.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурен телефон в извънработно време: +380 44 246 7237; +380 44 246 7672. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Kiev@mfa.bg.

Гърция удължава ограниченията за българи до 15 август. Срокът на изискването за отрицателен PCR тест при влизане от България се удължава до средата на месеца, като сънародниците ни, пристигащи в Гърция по въздух и суша, ще трябва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването им. Същото условие важи и за пристигащите от Румъния и Обединените арабски емирства, съобщи Министерството на външните работи в София.

Италия удължи 14-дневната карантина за идващи от България до 10 август. 14-дневната карантина важи и за граждани, преминали транзитно през България и Румъния в предходните две седмици. Не са предвидени изключения, включително при преминаване транзит на частни превозни средства. Изключения от карантината има единствено за екипажите и пътуващия персонал на товарни камиони, самолети, влакове, кораби.

Словения въведе задължителна карантина за българските граждани, идващи от България. Тя е в сила от 31 юли заради нестабилната епидемиологична обстановка у нас. На пристигащите от България се налага задължителна 14-дневна карантина. Мярката важи за всички пътници с временно или постоянно пребиваване в България, влизащи на територията на Словения (независимо от тяхното гражданство). По изключение пътниците от България, независимо от тяхното гражданство, могат да влязат в Словения без ограничения или без да бъдат подлагани на карантина, ако се класират сред едно от шестте изключения по член 10 от Наредбата за режима на вход/изход от Словения (точки 3, 4, 5, 6, 7, 8).

Кипър e с допълнителни изисквания за лабораторния тест за Covid-19 от 30 юли. За да се влезе в Кипър, е необходимо в лабораторния тест да бъдат отразени: датата на провеждане на теста, като той трябва задължително да е PCR, не се признават други тестове; пълно име на изследваното лице; резултат от теста.

Австрия отвори летището си във Виена за самолети от и за България. Има обаче нови условия. Пътниците с австрийско гражданство, гражданите на Европейското икономическо пространство и Швейцария, както и гражданите с постоянно местожителство в Австрия, пристигащи от България, ще трябва да представят преведен на немски или английски отрицателен ПСР тест, направен до 72 часа преди влизане в Австрия. Който не притежава такъв тест, има възможност да го направи в Австрия в срок от 48 часа. До представяне на теста гражданите са длъжни да спазват домашна карантина.

Белгия включи от 1 август части от България в т.нар. „оранжева зона“ и „червена зона“. В оранжевата зона (с повишено вниманиe) попада пътуването на следните райони в България – Северен централен, Югоизточен и Южен централен район. В „червена зона“ (пътуването не е разрешено или възможно) са Североизточният и Югозападният район на България.

Всички български граждани, пътуващи от България до Белгия, подлежат на задължителна карантина и тест, ако са пребивавали в Североизточния или Югозападния район на страната, а посетилите Северен централен, Югоизточен и Южен централен район – на препоръчителна карантина и тест.

Тези правила се прилагат само за несъществени пътувания, в т.ч. туристическите, информира Ситуационният център на МВнР.

Тунизийската република вписа България в т.нар. „червен списък държави” на 29 юли. По силата на действието, пътуващите от България за Тунис задължително трябва да представят негативен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди отпътуването от България и в рамките на 120 часа преди пристигането в Тунис. Пристигащите пътници се поставят под задължителна 14-дневна карантина за тяхна сметка в специално подготвени центрове за изолация под наблюдение. Задължително пътуващите от България граждани представят преди полета за Тунизийската република копие от направената резервация в един от хотелите, данни за които са поместени в приложената допълнителна информация.

Босна и Херцеговина въведе изискването от 28 юли всички българи, влизащи в страната с цел туризъм, както по други частни или служебни причини, да представят удостоверение за отрицателен PCR тест за Covid-19, направен не по-рано от 48 часа преди влизането. /БНР