Експертът в борбата с „черното тото“ Франческо Баранка пред БР: Убиха Йордан Динов заради борбата му с уговорените мачове

Може би си спомняте името Франческо Баранка. Италианецът следеше отблизо футболния живот в България преди няколко години и често говореше по темата със съмнителните и уговорени мачове. В момента той е президент на етичната комисия на футболната федерация на Украйна. „Букмейкър Рейтинги” намери експерта в борбата с уговорените двубои, който коментира доста теми – както за работата си в Украйна, така и свързани с България.

– Господин Баранка, какво е вашето наблюдение в последните години – продължават ли съмнителните мачове да „тровят“ атмосферата във футболна Европа?
– За съжаление уговарянето на мачове продължава да се увеличава. Удря силно различни спортове и състезания. Кризата по време и след коронавируса изглежда също ще даде негативно отражение върху спорта в тази посока. Вирус, който ще направи вируса на уредените мачове по-силен и по-силен. Броят на съмнителни мачове никога не е бил толкова висок.

– Като президент на етичната комисия на футболната федерация на Украйна и експерт в областта на борбата срещу уговорените мачове как може работата на букмейкърите да подобри цялостната картина?
– Като експерт съм сериозно притеснен от ситуацията и като част от федерацията на Украйна трябва да се справим с проблема на т.нар. „призрачни двубои“. Дълги години топ букмейкърите се срамуваха да говорят за проблема със съмнителните и уговорени мачове, но в последните години са много по-отворени и комуникативни. Те са ключът към евентуалния успех в борбата срещу уреждането на мачовете.

– Може ли да дадете пример за лоша работа на дадена букмейкърска компания – как би могла да излъже потребителите си? Какви могат да бъдат действията, с които такъв букмейкър да попадне в „черния“ списък?
– Нямам “черен“ списък с букмейкъри, но със сигурност комуникацията с хазартните компании в Азия е много трудна.

– Работите съвместно с украинската федерация. Наскоро заявихте, че „организаторите на съмнителни/уговорени мачове вече не се чувстват спокойни…“ Това ли е целта ви – да работите срещу тези хора? Как се справяте в Украйна с този огромен световен проблем?
– От три години работя с федерацията на Украйна и променихме ситуацията драстично. Броят на уредените мачове значително намаля. Дисквалифицирахме и наказахме отбори, съдии и състезатели! Спечелихме дела в CAS (Спортен арбитражен съд) и установихме етичен и печеливш начин да контролираме начина на залозите. Виждате, че казвам НИЕ, защото това е не само моята работа, а е успех на всички звена на футболната федерация на Украйна, започвайки от президента. Свършихме много работа и показахме, че голямото усилие води до големи резултати.

– Преди няколко години вие следяхте футболния живот у нас и опитахте да се борите срещу т.нар. „черно тото“. Сега каква информация имате за футболните мачове у нас?
– Ситуацията е еднаква в Европа и света. Няма страни без съмнителни и уговорени мачове. Същото е като Covid-19, ако не търсиш случай, няма да намериш такъв. Проблемът се крие в това, че федерациите нямат познания, средства, умения, за да се борят с този толкова голям проблем.

– В свое старо интервю от 2014 година по повод ситуацията в България казвате, че „Българският футболен съюз не признава проблема със съмнителните мачове“. Защо според вас това е така – в продължение на много години няма никакви факти дори само за съмнителни мачове, не за доказано уговорени двубои. Това означава, че няма такива мачове или никой няма желание да се занимава с този проблем?
– Като всяка част на света и в България има подозрителни движения, особено в по-ниските дивизии. Лудост е да предлагаш състезания, като например първенство за юноши до 19 години или Трета лига на България, на пазарите в Азия. Вижте, повечето местни футболни федерации са жертви на самата система в дадената държава. Те не получават никаква компенсация за информация или данни за съмнителни или уговорени мачове, а само си създават главоболия… Ще се радвам да споделя нашия опит от украинската федерация с колегите от българската.

– Възможно ли е държавата да не иска да стартира евентуалното разрешаване на този проблем, ако наистина съществува, защото може да се окаже, че са замесени всякакви хора по високите етажи на футбола или политиката дори?!
– 100% съм сигурен, че няма членове на различните асоциации, които са директно свързани със схемите за уреждане на мачове, но в много случаи федерациите се страхуват да се изправят срещу проблема и предпочитат да не задълбават в него. Както вече казах, на местните футболни федерации не е толкова лесно да се изправят срещу толкова огромен проблем. Това е същото като с допинга – мами този, който има повече пари и умения.

– Още ли контролните футболни мачове са „рай“ за залозите?
– Не само приятелските мачове. Обхванати са различни спортове, включително на жени, младежи. Това е световно бедствие. Колкото дадено състезание е по-незначително, толкова по-лесно е да корумпираш участниците/състезателите. В Украйна се борим силно срещу това събитие с участието на юноши без особен смисъл да бъдат част от букмейкърските програми. Вижте само какъв парадокс – състезател под 18 години няма право да залага, но може да бъде предмет на залог… просто е лудост!

– Винаги сме чували, че на даден мач има „странно движение на коефициентите“. Това важно ли е при едно разследване за евентуално уговорен двубой?
– Движенията на коефициентите в последната година станаха ключ за откриване на подозрителни мачове. Както винаги съм казвал, уреждането на мачове е престъпление, когато има доказателства за движение на коефициентите без никаква логика. Също така, когато има концентрация на залози, съмнителни играчи и съмнителни залози, е доста лесно да бъде „хванат“ един уреден мач. Освен това CAS, който е най-важната съдебна инстанция в спорта, разпознава движението на специфични залози като доказателство (разбира се, заедно с други доказателства) в случаите на уредени мачове.

– Ако говорим за съмнителни или уговорени мачове, обикновено даденият букмейкър ще бъде на загуба?! Възможно ли е това и кой букмейкър ще позволи да изплаща огромни печалби?
– В този случай трябва да направим разграничение – азиатските букмейкъри по начина, по който са структурирани, не търпят толкова сериозни загуби. Докато европейските или традиционните букмейкъри търпят огромни загуби в случай на уредени мачове. Много е просто – всички букмейкъри имат интерес мачовете да се играят честно. Едно разследване започва, когато има нелогично и странно движение на коефициенти или когато има конкретни специфични залози – например, когато много хора залагат на конкретен гейм или точка в тенис мач. Преди няколко дни получихме сигнал за точен резултат на женски баскетболен мач в Камерун.

– За финал, има ли още нещо неизказано по темата с убийството на вашия приятел Йордан Динов – тогава то разтърси България? Наистина ли той бе убит във връзка и заради борбата срещу уговорените мачове във футбола?
(На 4 април 2012 година Динов е застрелян в центъра на София. Тогава се появиха различни версии за убийството, свързани с хазартна дейност)
-За мен всичко това все още е огромна отворена рана. Разследванията, които бяха разкрити от италианска телевизия, не бяха направени правилно. Наистина за мен е трудно да говоря по тази тема. Искам само да отбележа, че Интерпол потвърди, че убийството на Йордан е свързано с неговата борба срещу уговорените мачове. Източник: https://bookmaker-ratings.bg/news/franchesko-baranka-ubiha-jordan-dinov-zaradi-borbata-mu-s-ugovorenite-machove/